Bakan Bayraktar, 'Gabar'da Türkiye'nin en kaliteli petrolünü üretiyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bergama Ticaret Odası'nda katıldığı toplantıda Gabar mesajı verdi. Gabar'da günlük 37 bin varil petrol ürettiklerini kaydeden Bakan Bayraktar, 'Bir dönem terörle anılan, adeta girilemeyen, gidilemeyen coğrafyalarda bugün bizim kendi mühendislerimizle, kendi teknisyenlerimizle, kendi işçilerimizle, şu anda kendi petrolümüzü üretiyoruz. Türkiye'nin en kaliteli petrolünü üretiyoruz.' dedi.

Bakan Bayraktar, İzmir temasları kapsamında Bergama Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulundu, sanayicilerle görüştü. Daha sonra Bergama Ticaret Odası'na geçen Bayraktar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldi. 

Enerjinin kalbinin attığı yer

Bakan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada İzmir’in enerji ve tabii kaynaklar alanında çok önemli merkezlerden bir tanesi olduğunu ifade ederek “Çünkü adeta enerjinin kalbinin attığı bir yer, İzmir. Bizim hem petrol hem doğal gaz alanında hem yenilenebilir alanında hem madencilik alanında çok önemli yatırımların olduğu, Türkiye'nin ekonomisine, Türkiye'nin ihracatına çok büyük katkıların yapıldığı bir yerdeyiz.” dedi.

Enerjide bağımsızlık

Türkiye ekonomisinin enerji ithalatı yönüyle cari açık verdiğine işaret eden Bayraktar, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğumuz hedef şu. Türkiye'nin mutlaka bu cari açığı düşürecek, enerjide dışa bağımlılığı düşürecek ve nihai olarak önümüzdeki süreçte Türkiye'yi enerjide bağımsız kılacak, kendi kendine yeten bir ülke haline getirecek politika ve projeleri hayata geçirmeye gayret ediyoruz.” diye konuştu.

Üretimi artırmayı hedefliyoruz

Bayraktar, bu bağlamda Türkiye’nin kendi doğal gazını, petrolünü bulması gerektiğini vurgulayarak “Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahasında Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini yaptık.  2020 Ağustos ayındaki keşif, karaya 2023 Nisan ayında geldi ve artık evlerimizde oradan üretilen doğal gaz kullanılıyor. İnşallah üretimi hızlı bir şekilde arttırmayı hedefliyoruz ve Türkiye'de en azından hane halkımızın kullandığı doğal gazı kendi ürettiğimiz gazdan karşılamak gibi bir hedefle şu anda yürüyoruz.” dedi.

Sahaları geliştiriyoruz

Türkiye’nin petrolde yüzde 92 oranında ithalat bağımlısı olduğunu bu nedenle de Gabar’daki petrol keşfinin çok önemli olduğuna değinen Bayraktar, ‘Orada da çok hızlı bir şekilde o sahaları geliştiriyoruz. Bir dönem terörle anılan, adeta girilemeyen, gidilemeyen coğrafyalarda bugün bizim kendi mühendislerimizle, kendi teknisyenlerimizle, kendi işçilerimizle, şu anda kendi petrolümüzü üretiyoruz. Türkiye'nin en kaliteli petrolünü üretiyoruz. Dolayısıyla inşallah orada da bugün 37 bin varil olan petrol üretimimizi günlük 100 bin varile çıkarma hedefimizi 2024 için koymuş durumdayız.” değerlendirmesini yaptı.

Yerli ekipmanı destekliyoruz

Bayraktar, yenilenebilir enerjide yerli ekipmanların kullanılmasının önemini vurgulayarak “Onun için bizim yerli ekipman destek mekanizmamız var. Türkiye'deki kanadı, türbini, kuleyi kullanırsanız, ekip ekipmanı kullanırsanız, paneli kullanırsanız güneşte, dolayısıyla bu yatırımları da daha da hızlandırarak arttırmamız lazım. Çünkü yenilenebilirde çok büyük hedef koyduk önümüze. Her yıl biz 5 bin megavat güneş ve rüzgar yapmak zorundayız. Önümüzdeki 12 yıl boyunca 2035’e kadar 60 bin megavatlık güneş ve rüzgar kurulu gücünü inşallah devreye alacağız.” ifadelerini kullandı.

81 İlde doğal gaz var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2002’de doğal gazı Türkiye’nin bütün sathına yayma hedefinin ortaya koyduğunu kaydeden Bayraktar, “Çok şükür bugün gelinen noktada değerli arkadaşlar Türkiye'nin 81 ilinde doğal gazımız var. Türkiye'nin 860 yerleşim yerinde doğal gazımız var.” dedi.
 

Bakmadan Geçme