• Haberler
  • Spor
  • Bakan Bak: 'Türk futbolu için çok önemli bir yola çıkıldı'

Bakan Bak: 'Türk futbolu için çok önemli bir yola çıkıldı'

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Türkiye Futbolu 2024-2028 Stratejik Planı'nın lansman toplantısında yaptığı konuşmada, 'Ortaya konan vizyon Türk futbolunu daha ileriye taşıyacak. Önümüzdeki 4 yıllık süreçte stratejik plandaki adımları takip edeceğiz. Türk futbolu için çok önemli bir yola çıkıldı. Futbol ailesindeki herkesi bu misyona, vizyona katkı vermeye davet ediyoruz.' dedi.

Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF), futbolun paydaşlarıyla sürdürdüğü "The Game Plan" projesinin sonucunda oluşturulan Türkiye Futbolu 2024-2028 Stratejik Planı'nın lansman toplantısı yapıldı.

Riva Gençlik ve Spor Bakanlığı Kamp ve Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul Valisi Davut Gül, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, UEFA'nın stratejik planlamadan sorumlu müdürü Oleksandr Kucheriavyi, FIFA Üye Federasyonlar Birimi Avrupa Bölgesi Müdürü Gianni Manca ile TFF yöneticileri, kulüp başkanları, teknik direktörler, milli futbolcular, akademisyenler, sponsor temsilcileri ve medya mensupları katıldı.

Bakan Bak: “Türk futboluna yapılan yatırımlar ortada”

Katılımcılara hitap eden Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “Futbol ailesinin içinde yetişmiş birisi olarak futbolumuzun stratejik planının sunulması çok önemli. Benden önceki bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu döneminde ele alınan bu projenin bugün icraata geçirilmesi önemli. Arkadaşlarımız çalıştılar ve Türk futbolu için çok önemli bir yola çıkıldı. Cumhurbaşkanımızın çalışmaları sonucunda ülke genelinde spor ve özellikle futbol da büyük atılımlar yapıldı. Plansız, strateji olmadan hedeflere varmamız mümkün değil. Türk futboluna yapılan yatırımlar ortada. Spor kulüplerinin ödediği vergileri altyapıya yatırım yapılsın diye iade ediyoruz. Altyapıya ve eğitime çok yatırım yapmalıyız” dedi.

EURO 2024’te mücadele edecek A Milli Futbol Takımı’na başarılar dileyen Bakan Bak, “Biz kulüp ve sporcularımızın yanındayız. Gelen talepler üzerine takımlarımıza destek olmaya devam ediyoruz. Futbol bir endüstri. Altyapılar çok önemli. Biz kulüplerle iletişimizi sürekli olarak sürdürüyoruz. Önümüzdeki 4 yıl boyunca bu projenin takipçisi olacağız. Biz bu alandaki herkesi bu plana uymaya davet ediyoruz. Bu süreç bir başlangıç. Spor camiası olarak hep birlikte bu süreci olumlu ve işlevsel bir şekilde sürdüreceğiz. Bizim çocuklarımız artık daha çok dünya kulüplerinde oynayacak. Şu anda bunun örnekleri var ama çok az, yetersiz. Bu ülkenin insanların bunu hak ediyor. Hepimize hayırlı

Mehmet Büyükekşi: “Bütüncül ve kapsamlı bir strateji belgesi ortaya koyacağız”

Toplantıda konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, artık Türk futbolunun bir stratejik planı olduğunu belirterek, "Günü değil, geleceği kurtarmak için 13 Ocak 2023 tarihinde Türkiye Futbolu Stratejik Planı hazırlığı için startımızı verdik. Stratejik planı olmayan dünyadaki üç federasyondan birisi olarak hedefe giden yolda stratejinin öneminin altını çizerek başladık. Büyük futbol ailemizin tüm paydaşlarının aktif katılımlarıyla 1,5 senedir çalıştaylar düzenledik. Kulüp temsilcilerinin, futbolcuların, hakemlerin, akademisyenlerin, medya mensuplarının aktif çalışmaları ve katılımlarıyla bugün stratejik planımızı sizlerle paylaşabilecek hale getirdik." ifadelerini kullandı.

UEFA ve FIFA'dan destek

UEFA'nın stratejik planlamadan sorumlu müdürü Oleksandr Kucheriavyi, "Bu strateji planını, Türk futbolunun gelecek yıllardaki başarısı için ileriye doğru atılan büyük bir adım olarak görüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

FIFA Üye Federasyonlar Birimi Avrupa Bölgesi Müdürü Gianni Manca ise dünya genelinde futbolun gelişmesine önem verdiklerini ve stratejik planın bu kapsamda değerli olduğunu ifade ederek, cinsiyet ve yaş farkı gözetmeksin futbola erişimin sağlanması gerektiğini söyledi.

Manca, "Bu stratejik planı, Türkiye'de futbolun geleceği ve gelişimi için çok önemli." görüşünü dile getirdi.

TFF'den 21 hedef ve 43 aksiyon

Türk Futbolu 2024-2028 Stratejik Planı'nın sunumunu yapan TFF Başkan Vekili İbrahim Burkay, 21 stratejik hedef ve bu hedeflere ulaşılmasını sağlayacak 43 stratejik aksiyon belirlendiğini ifade etti.

İbrahim Burkay, Türkiye ile İtalya'nın ev sahipliğinde yapılacak 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası, Süper Lig AŞ'nin hayata geçirilmesi, yetenek geliştirme ve oyuncu potansiyelini optimize etme üzerine uzmanlaşmış Double Pass futbol gelişim projesi, MHK'nin yeniden yapılanması, kadın futbolunun güçlendirilmesi, çevresel sürdürülebilirlik yatırımları ve dijital dönüşüm adımları hakkında detaylı bilgi verdi.
 

Bakmadan Geçme