Avrupa ve Anadolu yakasında iki yeni uydu kent kurulacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Kurum: 'İstanbul'a ilave nüfus getirmeden Avrupa ve Anadolu yakasında iki yeni uydu kent kuracağız.' Dedi.

Kentsel dönüşüm alanında, İstanbul’a ilave nüfus getirmeden Avrupa ve Anadolu yakasında iki yeni uydu kent kurulacağını ifade eden Bakan Kurum, "Rezerv alanları neden oluşturduk. Biz 1.5 milyon riskli konutumuzun 500 binini olduğu yerde yapacağız. Kalan 500 bin konutumuzu da uydu kentler kuracağız. İnşallah ilk 10 bin konutun temelini Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifi ile atacağız. Anadolu ve Avrupa yakasında planlıyoruz. Esenler'in kuzeyinde Başakşehir sınırları içinde, Sultangazi ile Başakşehir arasında askeri alan var. Milli Savunma Bakanlığımızla protokol yaptık. Bu alanı rezerv alan olarak kullanacağız. O alanda rezerv konutlarımızın temelini atacağız. Anadolu yakasında Tuzla, Pendik, Maltepe'de alanlarımız var. Hepsi askeri alanlar değil. O alanlarda projelerimizi yapıp, rezerv konutları inşa ettikten sonra vatandaşlarımızı etap etap taşıyacağız. Rızaya dayalı yapacağız." şeklinde konuştu.

Sayın Cumhurbaşkanımızla Ataşehir'de İstanbul Finans Merkezi’ni açacağız. 2,5 milyon metre kare alanı alana sahip merkezde, 50 bin kişi istihdam edilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul Finans Merkezi'nin açılışını gerçekleştireceklerini belirten Bakan Murat Kurum, "Ülkemizin milli güvenlik, istikbal, istiklal meselesidir İstanbul. Milli gelirimizin neredeyse yüzde 50'sini, dış ticaretimizin yüzde 58'ini İstanbul'dan alıyoruz. İlave bir nüfus getirmemeliyiz. Hizmet ve finansın, kültür ve sanatın şehri hale getirmek zorundayız. Kısmi sanayi de olacak ama bacalı sanayi değil teknolojik. ARGE, üniversitelerimizin olduğu yer. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızla bu ay içerisinde Ataşehir'de İstanbul Finans Merkezi’ni açacağız. 2,5 milyon metre kare alanı var. 50 bin kişi istihdam edilecek. Buradaki arkadaşlarımız istihdam olacak. İstanbul şu an finans merkezi konumunda belli başlı alanda zaten hizmet veriyor. Ama burada ayrıcalıklar olacak. Muafiyetler olacak. Hizmet sektörünün yoğun yaşandığı, üretimin, istihdamın yoğun olduğu bir şehir haline getireceğiz." dedi.

Ramazan Bayramı'nda Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle köy konutlarımızı teslim edeceğiz

Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde yapımına başlanan köy evlerine ilişkin, “11 ilimizin birbirinden farklı özellikleri var. Hatay'daki demografik yapı ile Adıyaman'daki demografik yapı farklı. Hem iklim şartları, kültürel değerler, ihtiyaçlar farklı. O yüzden 4 ilimizi 4 ayrı mimara verdik. Oralarda yeşil yollar, toplanma alanları yapılacak. İnşallah Ramazan Bayramı'nda Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle köy konutlarımızı teslim edeceğiz. Depremin üzerinden 3 ay geçti. 3 ay geçer geçmez Ramazan Bayramı’nda köylerde yaptığımız, biten tek katlı konutları vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Gaziantep’te bir köyümüzün tamamında konutlar bayrama kadar bitecek.” ifadelerini kullandı.

Perşembe günü Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte depremin üzerinden 66 gün geçmesine rağmen 100 bin konutu başlatmış oluyoruz

Bakan Kurum, 6 Şubat depreminin 66'ncı gününde 100 bin konutun yapımına başlatmış olacaklarını belirterek, "Önümüzdeki Perşembe günü Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle temel atmaya devam edeceğiz. Bu süreçte de yapılması gereken iş ve işlemleri an ve an takip ediyoruz. Perşembe günü Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte depremin üzerinden 66 gün geçmesine rağmen 100 bin konutu başlatmış oluyoruz. Bu önemli başarı. 100 bin konutu 4'le çarptığınızda 400 bin kardeşimizin evi, yuvası, mutluluğu demek. Depremzede vatandaşlarımızı 1 yıl içerisinde başlayacağımız konutları etap etap teslim edeceğiz." dedi

Deprem bölgesindeki illerimizde 5 milyon 919 bin 872 bağımsız bölümü inceledik

Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde güncel hasar tespit çalışmalarını paylaştı. Bakan Kurum, "Deprem bölgesindeki illerimizde 5 milyon 919 bin 872 bağımsız bölümü inceleme yaptık. Bunlardan içerisinde 872 bin 59 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olduğunu tespit ettik. Çalışmalarımızı haritalara yansıttık. Hem şehrin içinde hem de şehrin dışında tasarımlar yaptık." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, “Afet konutlarında devletimiz yüzde 50-60 altyapıyla birlikte sübvansiyonu sağlıyor. Arsa parasını almıyoruz, altyapı bedelini almıyoruz, konut fiyatında yüzde 50'sini sübvanse ediyoruz. İzmir'de 2+1 konutlara 160-180 bin lira borçlanma çıkmış. 2 yıl ödemesiz toplam 20 yılda ödeyecek. İzmir'in aylık taksiti 3+1 konutları 1.020 lira. İnanın aidat parası bile değil.” dedi.

İstanbul'u kaderine terk edemeyiz. Ehliyetsiz, liyakatsiz insanlara terk edemeyiz

Bakan Kurum, İstanbul’daki çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini ifade ederek, “İstanbul'u kaderine terk edemeyiz. Hiçbir yeşil alan yapmayan, hiçbir şekilde konut dönüştürmeden. Çatalca'da Valiliğimizle birlikte 1200 kaçak yapı yıktık. İmar barışı çıkarmak gibi gündemimiz yok. İmar barışı demek bina sağlam demek anlamına gelmiyor. Depremde yıkılan konutlar 6.4'ü imar barışına başvurmuş. 1,5 milyon konutta insanlarımızın tapusu, mülkiyeti var. Ama bu bina sağlam anlamı çıkmıyor. Bizim bu iradeyi ortaya koymamız lazım. Hepimizin İstanbul'unu hep birlikte yeniden inşa etmemiz lazım. Gelecek kaygısı çekmeden, sadece milletimizin geleceğinin kaygısı için mücadele edeceğiz.” dedi.
 

Bakmadan Geçme