Yenilenebilir enerji gücü Haziran'da zirve yaptı

Haziran ayı sonu itibarıyla Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 119 bin 632 megavat olurken güneşin toplam kurulu güç içindeki payı ,2'ye, rüzgârın toplam kurulu güç içindeki payı ise ,3'e ulaştı. Rüzgâr ve güneş kaynaklı elektrik üretiminin toplam üretim içindeki payı ),6 olarak gerçekleşti. Bu oran aylık bazda tüm zamanların en yüksek değeri olarak ölçüldü.

Kahramanmaraş, 31 Temmuz 2025-

Yenilenebilir enerjinin kurulu güç içindeki payı, haziran ayında da artmaya devam etti. 119 bin 632 megavata çıkan toplam elektrik kurulu gücünün, %60,9'a tekabül eden 72 bin 826 megavatlık kısmı yenilenebilir kurulu gücünden oluştu.

Yenilenebilir enerji kurulu gücünde hidroliğin payı 32 bin 291 megavat ile %27, güneşin payı 22 bin 937 megavat ile %19,2, rüzgrın payı 13 bin 465 megavat ile %11,3 olurken biyokütlenin payı 2 bin 399 megavat ile %2, jeotermalin payı da bin 734 megavat ile %1,4 olarak kayıtlara geçti.

Haziran ayı sonu itibarıyla güneş kurulu gücünün toplam kurulu güç içerisindeki payı %19,2'ye, rüzgr kurulu gücünün toplam kurulu güç içerisindeki payı da %11,3'e ulaşarak oransal anlamda bugüne kadarki en yüksek seviyeye çıktı.

Haziran ayında sadece kurulu güçte değil, yenilenebilirden elektrik üretiminde de artış yaşandı. Geçen ay güneş enerjisi kaynaklı elektrik üretimi 4,6 milyar kilovatsaat ve %16,1'lik oran ile aylık bazda tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Rüzgr ve güneş kaynaklı toplam elektrik üretimi de %29,6 oran ile 8,4 milyar kilovatsaate çıkarken aylık bazda tüm zamanların en yüksek değeri yakalandı.

Ayrıca geçen ay elektrik üretimi 28,38 milyar kilovatsaat oldu. Bu üretimde, yerli kaynaklara dayalı toplam elektrik üretim değeri 18,4 milyar kilovatsaat olurken yenilenebilir kaynaklara dayalı toplam elektrik üretim değeri ise 14,9 milyar kilovatsaat olarak hesaplandı. Buna göre, yenilenebilir enerji kaynaklı üretimin toplam üretimdeki payı ise yüzde 52,5 olarak kayıtlara geçti.

Bakmadan Geçme