Yabancı basının gözünden Maraş direnişi konferansı
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi tarafından 12 Şubat Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Yabancı Basının Gözünden Maraş Direnişi başlıklı konferans gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Macide Başlamışlı'nın konuşmacı olarak katıldığı program, Merkezi Derslik Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Konferansta konuşan Dr. Öğr. Üyesi Macide Başlamışlı, Maraş Direnişi'nin Birinci Dünya Savaşı sonrasında galip devletlerin Anadolu'ya yönelik siyasi tasavvurlarının sahada bekledikleri ölçüde kolay gerçekleşmeyeceğini ortaya koyduğunu ifade etti.
Bu gelişmenin kısa sürede uluslararası kamuoyunun dikkatini Maraş'a yönelttiğini belirten Başlamışlı, 1920 yılının ilk aylarında şehrin Paris, Londra, Roma, New York ve Sydney gibi merkezlerde gazetelere manşet olduğunu, diplomatik raporlarda yer aldığını ve siyasi değerlendirmelerin bir parçası hline geldiğini vurguladı.
Maraş Direnişi'nin yalnızca askeri bir başarı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getiren Başlamışlı, direnişin aynı zamanda dönemin güçlü emperyalist devletleri ve onların basın organları aracılığıyla yürütülen psikolojik mücadelenin de başarısızlığa uğratıldığı bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Başlamışlı, 12 Şubat'ın sadece bir şehrin kurtuluşu değil, milli hakikatin de teyit edildiği tarihî bir gün olduğunu belirterek Kahraman Maraş'ı ve milli mücadele kahramanlarını saygı ve rahmetle andı.