Sağlık Bakanlığı'ndan cinsiyet değişikliği raporu iddialarına açıklama

Sağlık Bakanlığı, bazı basın yayın organları ve sosyal medyada yer alan sağlık kurulu raporu veriliş nedenleri arasına cinsiyet değişimi seçeneği eklendi yönündeki paylaşımların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, Türk Medeni Kanunu'nun 40. maddesine atıf yapılarak cinsiyet değişikliğinin yalnızca mahkeme kararıyla mümkün olduğu hatırlatıldı.

Buna göre, mahkeme izin verebilmek için başvuran kişinin 18 yaşını doldurmuş, evli olmamış olması ve cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğunun, bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmi sağlık kurulu raporuyla belgelenmesi gerektiği vurgulandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi, 'Bazı basın yayın organları ve sosyal medya mecralarında 'Sağlık kurulu raporu veriliş nedenleri arasına cinsiyet değişimi seçeneği eklendi.' şeklinde yapılan haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır.

Mevcut uygulama çerçevesi

Türk Medeni Kanunu'nun 40. maddesi uyarınca, cinsiyet değişikliği ancak mahkeme kararıyla mümkün olup mahkeme tarafından izin verilebilmesi için başvuran kişinin 18 yaşını doldurmuş olması ve evli olmaması ayrıca cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğunun, bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmî sağlık kurulu raporuyla belgelenmesi gerekmektedir.

Yeni düzenleme sonrası uygulanacak esaslar

  • Bakanlığımızca mahkemeler tarafından talep edilen sağlık kurulu raporlarının standardize edilmesi ve uygulamada birlik sağlanması amacıyla yapılan yeni düzenlemeyle;
  • Mahkeme tarafından istenen Cinsiyet Değişikliği Tıbbi Endikasyon Raporu yalnızca ilgili branş (Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, Üroloji, Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi, Psikiyatri Ve Tıbbi Genetik) uzmanlarının yer aldığı tam teşekküllü bir kurul tarafından düzenlenecek,

Kurul öncesinde başvuran kişinin bu branş hekimlerince ayrı ayrı muayenesi zorunlu kılınarak ilgili dal uzmanları dışında rapor düzenlenmesinin önüne geçilecektir.

Sonuç olarak; Söz konusu düzenleme ile kontrol ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve uygulamada karşılaşılan hataların giderilmesi amaçlanmıştır. Yapılan düzenleme cinsiyet değişikliğine ilişkin yeni bir hak tanımamakta veya kolaylık sağlamamaktadır.'

Bakmadan Geçme