Kahramanmaraş ihracatı, 8 ayda 844,5 milyon dolara ulaştı

Kahramanmaraş, 2025 yılının Ocak-Ağustos döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 artırarak 844,5 milyon dolara çıkardı. Ağustos ayında ise ihracat, yüzde 3,2 artışla 100,2 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye genelinde ihracatın Ağustos ayında %1 gerilediği bir dönemde Kahramanmaraş'ın yükseliş trendini sürdürmesi dikkat çekti.

Kent, 2025 yılı ilk sekiz ayında ihracatçı iller sıralamasında 19. basamakta yer alırken, Türkiye ihracatından aldığı pay %0,5 oldu.

Takvim etkilerinden arındırılmış yılsonu tahmini ihracatın 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Tekstil yine zirvede

Kentin lokomotif sektörü olan tekstil ve hammaddeleri, Ağustos ayında 60,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek geçen yılın aynı ayına göre %1 artış kaydetti. Ocak-Ağustos döneminde ise sektör %21 büyüyerek 536 milyon dolara ulaştı.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı %72'lik artışla Ağustos ayında 14 milyon dolara, hububat ve bakliyat ihracatı ise %118 artışla 2,6 milyon dolara yükseldi. Mücevher sektöründe de yılın sekiz ayında %109'luk dikkat çekici bir artış yaşandı.

İhracatta öne çıkan pazarlar

Kahramanmaraş'ın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında İtalya, Mısır, Fas, Portekiz ve Almanya ilk sıralarda yer aldı. Özellikle Suriye'ye yapılan ihracatta büyük bir sıçrama görüldü. Ağustos ayında %231, yılın ilk sekiz ayında ise %219 artış kaydedildi.

Ağustos ayında toplamda 89 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren Kahramanmaraş, ürün çeşitliliği ve pazar yelpazesini genişletmeye devam ediyor.

Bakmadan Geçme