1800 yıllık kilise, parmak izi görünümlü kubbeyi görmek isteyen 35 bin kişiyi ağırladı

Diyarbakır'daki 1800 yıllık Saint George Kilisesi, 'parmak izi' görünümlü kubbeyi görmek isteyen 35 bin kişiyi ağırladı. Merkez Sur ilçesindeki tarihi İçkale Müze Kompleksi'nde sanat galerisi olarak da hizmet veren 1800 yıllık Saint George Kilisesi, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gördü.

Kahramanmaraş, 08 Ekim 2025-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce yapılan restorasyon çalışmasının ardından bu yıl 10 Ağustos'ta kilise yeniden ziyarete açıldı. Restorasyon çalışmasında kilisenin ön kısımdaki kubbesine cam tavan yapıldı, iç kısımdaki tuğla örülü tavan güçlendirilerek belirgin hale getirildi.

Mimarının eserine imzasını atmak için tuğla örgüyle parmak izini nakşettiği düşünülen kubbeyi görmek için 10 Ağustos'tan bu yana 35 bin kişi ziyaret etti.

Restorasyonla kubbesindeki parmak izi görünümü daha belirgin hale geldi

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, 1934 yılında kurulan Diyarbakır Müzesi'nin Türkiye'nin en eski ve köklü müzelerinden biri olduğunu söyledi. İçkale Müze Kompleksi koleksiyonunda taşınır ve taşınmaz 36 bin 352 eserin olduğunu bildiren Gizligöl, alanda 14 tarihi yapının bulunduğunu, bu yapılardan birinin de Saint George Kilisesi olduğunu belirtti.

Kilisede, 6 Şubat'taki depremlerde hasar gördüğü için restorasyon çalışması yürütüldüğünü anlatan Gizligöl, çalışmanın ardından kilisenin 10 Ağustos'ta yeniden ziyaretçilere kapılarını açtığını dile getirdi.

Kilisenin milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlık'ta önemli bir yere sahip Saint George adına yapıldığını belirten Gizligöl, şunları kaydetti: 'Sasaniler döneminde burası saraya dönüştürülmüş. 12. yüzyılda ise bir dönem medrese olarak kullanıldığını biliyoruz. Depremde hasar gördüğü için restorasyon çalışması yaklaşık iki yıl devam etti. Restorasyonla kubbesindeki parmak izi görünümü daha belirgin hale geldi.'

Ziyarete açıldığı 10 Ağustos'tan bu yana sosyal medyada yapılan paylaşımların da etkisiyle ziyaretçi yoğunluğu yaşandığını ifade eden Gizligöl, kilisenin iki kubbesinin bulunduğunu, en önemlisinin de iç kısımdaki kubbe olduğunu anlattı.

Bakmadan Geçme