Altınşehir Küçük Sanayi Sitesi, yeniden doğuş için hazırlanıyor

Kahramanmaraş'ın ekonomik hayatının önemli merkezlerinden biri olan Altınşehir Küçük Sanayi Sitesi, büyük bir dönüşümün eşiğinde. Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, Ekonomi-X Gazetesi aracılığıyla duyurduğu müjdeyle, Altınşehir Küçük Sanayi Sitesi'nin yeniden yapılandırılacağını ve esnafların güçlendirme çalışmalarıyla destekleneceğini duyurdu.

Altınşehir Küçük Sanayi Sitesi, 6 Şubat depremlerinde ciddi hasar alarak işlevselliğini yitirmişti. Ancak, Kahramanmaraş Kuyumcular Odası'nın öncülüğünde yapılan çalışmalar sonucunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kredi desteğiyle Dünya Bankası'ndan onaylanan 650 milyon TL'lik bir kredi sağlandı. Bu kredi, Altınşehir Küçük Sanayi Sitesi'nin güçlendirme çalışmalarını finanse etmek için kullanılacak.

Başkan Öz, yapılan girişimler sonucunda hazırlanan proje ile belediye onayının alındığını ve güçlendirme ihalesinin önümüzdeki günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda yapılacağını belirtti. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından güçlendirme çalışmalarının başlayacağını dile getirdi. 

650 Milyon TL’lik kaynak onaylandı

Başkan Hacı Mustafa Öz, yaptığı açıklamada: “6 Şubat depremleri Kahramanmaraş'ta çok büyük bir hasara sebep oldu. Biz depremden olduğu günden bugüne özellikle bu Altınşehir Kuyumcular Sitesi'yle ilgili öncelikle güvenliğini sağladık. Sonra biliyorsunuz bura Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kredi desteğiyle yapılmıştı. 2020 yılında faaliyete geçti. Mevcut durumda orta hasarlı bir hasar aldı. İçeride bazı duvar yıkıntıları ve merdivenlerimizde hasar var. Biz bununla ilgili girişimlerde bulunduk. Deprem yönetmeliğine göre bir proje hazırlandı. Bu proje belediye tarafından onaylandı. Şimdi de Ziraat Bankası aracılığıyla yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle Dünya Bankası'ndan bir kredi onaylandı. işte mevcut durumla ilgili prosedürleri yerine getirdik büyük ihtimalle bu hafta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda güçlendirmeyle ilgili ihalesi yapılacak. 25 gün içinde ihalenin ihtiraz süreci tamamlandıktan sonra önümüzdeki ay sonu güçlendirme çalışması başlamış olur. 650 milyon TL güçlendirme için ayrılan bir kaynak var. İhaleyi alan firma aldıktan bir yıl içinde bize binayı tamamen teslim edecek. 

Türkiye’nin göz bebeği

Esnaflarımızı tekrar bu Kahramanmaraş'ın göz bebeği, hatta Türkiye'nin göz bebeği, Altınşehir'de tekrar çalışır hale getireceğiz. Buradaki tabii ki bizim için ve Kahramanmaraş için önemli bir yer. Sade Altın Şehrin içinde 7 bin kişi istihdam ediliyor ve Kahramanmaraş'a da hem katma değer olarak, hem işsizlik, iş gücü olarak çok ciddi bir faydası var. Önümüzdeki yıl bu zamanlarda firmalarımız kendi iş yerlerinde çalışıyor olacaklar. 

Kahramanmaraş, Türkiye'de en büyük 2. üretim merkezi

Burada 400 iş yeri var. Burası yapılırken sanayi sitesi olarak yapıldı. Kuyumculukta sanayi sitesi olarak Türkiye'de bir ilkiz. Özellikle çok uğraşılar vererek yaptığımız kuyumcu imalatçılığının bir sanayi olduğunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayladı. En azından böyle bir üretim merkezi olduğunda artık tüm Türkiye biliyor. Kahramanmaraş, Türkiye'de de İstanbul'dan sonra en büyük üretim merkezi olarak kendini de ispatlamış oldu. 

Yıllık yüzde 4 faizle 3 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli

Bu 650 milyonluk krediyi esnaflarımız iş bitiminden 3 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli olarak ödeyecekler. Faiz oranı ise yıllık %4 olarak belirlendi. Buradaki büyük uğraşımız şuydu; Firmalarımız ellerindeki sermayelerini inşaata yatırmasınlar. Çünkü insanlara sermaye gerekli, işi döndürebilmek için. Bizim aslında bu kadar gecikmemizin sebebi, bu kredinin onaylanmasıydı. İstiyorduk ki firmalar küçük ve büyük firmalar ellerindeki sermayelerini bina tamiratına veya bina güçlendirmesine yatırmasınlar.” İfadelerine yer verdi.

Altınşehir Küçük Sanayi Sitesi, sadece Kahramanmaraş'ın değil, Türkiye'nin önemli kuyumculuk üretim merkezlerinden biri konumunda. Burada faaliyet gösteren 400 iş yeri, Türkiye'nin göz bebeği olarak nitelendiriliyor. Özellikle kuyumculukta sanayi sitesi olarak Türkiye'de bir ilk olmaları, bölgenin ekonomik dinamizmine önemli katkılar sağlıyor.
 

Bakmadan Geçme