25 bin 242 kişiye Maraş Biberi ve domates fidesi dağıtıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat Kahramanmaraş Merkezli depremlerinin ardından üreticilere yönelik destekler kapsamında kentte 25 bin 242 kişiye Maraş Biberi ve domates fidesi dağıtımı yaptığını açıkladı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından kentte arama kurtarmadan hijyen, gıda gibi birçok konuda vatandaşlara destek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi üreticilere yönelik silaj, sıvı gübre ve sebze fidanı dağıtımı da yaptı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Mekin Tüzün ve ABB Koordinasyon Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Kahramanmaraş Koordinasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. 

İlk günden itibaren Kahramanmaraş'ta olduklarını ifadede eden Ahmet Mekin Tüzün: “İlk günden itibaren Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak buradayız. İlk zamanlarda lojistik destek sağladık. Daha sonra da hızlı bir şekilde köylerde çalışmalara başladık. Bu çalışmalar kapsamında şunu yapmaya çalıştık; Köy envanterleri çıkarmaya çalıştık, buradaki insanlarımızın nelere ihtiyacı var bunları tespit etmeye çalıştık, ağırlıklı olarak Elbistan'da ki kamp bölgesinde konuşlandık. Oradan kırsalda yaşayan insanlarımızın çadır ve gıda ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılarken, ekiplerimiz köyleri dolaşarak o köyde neye ihtiyacımız var, üreticilerin ne eksiği var, bunları tespit etmeye gayret gösterdik. İlk yaptığımız tespitlerden bir tanesi, çok doğal olarak özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız bulundukları mevkiyi terk etmediler. Çünkü çok ciddi bir hayvan varlığı var. Bizim Ankara'da tarım işletmelerimiz, tarım kampüslerimiz var. Burada üretim yapıyoruz. Bu üretimlerden bir tanesi de yem bitkiler üretimi.

Bunları Ankaralı üreticilerimize ücretsiz dağıtıyoruz. Deprem olunca tüm dağıtımlarımızı durdurduk ve hızlı bir şekilde burada ki vatandaşlarımıza, hayvanlarını yaşanabilir konumda tutabilmek adına 3387 ton silajımızı hızlı bir şekilde buraya sevk ettik. Akabinde diğer ihtiyaçların tespiti çalışmasını da yaptık. Hızlı bir şekilde 750 ton yem alarak küçük ve büyükbaş hayvan sahiplerine bu yemleri ulaştırdık. Böylece hayvanları belirli bir süre daha canlı kalmalarını sağlattırmak için. Tarımsal yerli lojistiğinde çok büyük sıkıntı oluşuyor. Yem ve gübre desteğinde, yem, gübre bayilerinde de depremden dolayı bir sıkıntı olunca bunlara ulaşmasında, parası olsa bile alamayacak konumda olduğu için biz hızlı bir şekilde yem tedariğini de sağladık. 

Bunları yaparken Tarım Bakanlığı'mızla da irtibat sağlamaya çalıştık. Başarılı olduğumuz noktalarda oldu, başarısız olduğumuz noktalarda oldu. Üreticilerimize yemleri ulaştırdık. Arkasından hayvan yetiştiricilerine yapmış olduğumuz desteğin dışında, toplam 3 bin 742 üreticimize yem desteği sağlamış olduk. Bitkisel üretim yapan üreticilerimiz için de ilk etapta hızlı bir şekilde gübre desteği sağladık. Ziraat Odası Başkanımızla hızlı bir temas sağladık. Her ilçede ki ÇKS kayıtlı üreticilerimizin listelerini hızlı bir şekilde topladık. Bunları bilgisayar sistemine attık. Cep telefonlarına aldık. Hepsini her ilçede bulunan kişilere cep telefonu mesajları ile ulaşarak hak sahiplerine tespit ettik. Dağıtım programımızı onlara ilettik ve 4 bin 726 gübreyi, bitkisel üretim yapan üreticilerimize hızlı bir şekilde ulaştırdık. Akabinde fide üretimi ile alakalı olarak, fide ile alıp üretim yapmak isteyen ya da evinin bahçesinde kendi ihtiyacını karşılamak isteyen üreticilerimizin ihtiyaçlarını tespit ettik. Onların ÇKS'lerini topladık. Telefonlarını, kimlik numaralarını aldık ve onlara da mesajla ulaştık. Şu anda 2 gündür 4 ilçeyi bitirdik. Diğer ilçelerimizde de 4 gün içerisinde bitireceğiz. Kahramanmaraşlı üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu domates ve Maraş Biberi fidelerini ücretsiz olarak sağlıyoruz. Toplamda bugüne kadar 25 bin 242 Kahramanmaraşlı üreticimize dokunmuş olduk’’ şeklinde konuştu.

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanının ardından konuşan ABB Koordinasyon Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığının 28 araçla Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine destek verdiğini söyledi. 

Ünsal konuşmalarına şu şekilde devam etti: ''Depremin ilk günü saat 11 de Kahramanmaraş’taydı arama kurtarma ekiplerimiz, bu ekiplerimiz Kahramanmaraş ve Hatay'da 701 tane insanımızı canlı olarak kurtardı. Koordinasyon Merkezimiz içerisinde ASKİ Genel Müdürlüğümüzün teknik elemanları burada görev yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Bu birimimiz Kahramanmaraş halkına daha çok su, kanal arızalarını sağlıklı içme suyuna kavuşabilmesi için epeyce bir çalışma yaptı. 7500 metreye yakın kanal hattını döşedik ve onarımını yaptık. Fen İşleri Daire Başkanlığımızın ekipleri yaklaşık 28 araçla Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine destek verdi. Bu araçlarımızda enkaz kaldırma çalışmalarında görev yaptı. Sağlık, ilaçlama çalışmalarımız yaklaşık 3500 lokasyonda ilaçlama işleri yaptı. Özellikle arama kurtarmadan hemen sonrasında cenazelerden kaynaklanan kokuları ve mikroorganizmaların üremesine engel olmak amaçlı ilaçlamalar yaptılar. Halen de ilaçlama çalışmalarımız devam ediyor. Kahramanmaraş'ta yapmış olduğumuz sosyal yardımlara değinecek olursak: Bugün itibari İl bazında ile 12 bin 546 çadır dağıttık. 22 bin 887 adet ramazan kolisi diye tabir edilen gıda kolisi dağıttık. 14 bin 779 adet hijyen paketi, 1.5 Milyon litrenin üzerinde de içme suyu dağıttık. Halk ekmek fabrikamızın bir fırını var. Buradan da günlük yaklaşık 6 bin 500 ekmek üretiyor. Ramazanda değişik lokasyonlarda ki iftar çadırlarına ekmek verdik. Çocuk etkinlik parkımız var. Çocuk etkinlik parkımızda da değişik faaliyetler yapıyoruz. Ortalama günlük 70 çocuğumuz da bu alandan faydalanıyor. Duş ve çamaşırhane hizmetlerimiz var. Halen de devam ediyor. 6 araçla 24 kabinli seyyar duşlarımız var. Bunları köylere, mahallelere gönderdik. 14 bin 730 kişi bu duşlarımızdan faydalanmış. Ortalama da günlük 300 vatandaşımız bu duş hizmetlerimizden faydalanıyor. 48 kabinli 24'ü erkek, 24'ü kadın olmak üzere sabit duşlarımız var. Bu duşlar halen çalışıyor. Burada ortalama 300 vatandaşımız bu duşlardan faydalanıyor. Çamaşırhane hizmetimiz var. 13'ü seyyar otobüsün üzerinde, 20 tanesi de sabit olmak üzere 33 tane çamaşır makinamız var. 18 tane de kurutma makinamız var.''
 

Bakmadan Geçme