2024-YKS'nin ikinci oturumu olan AYT tamamlandı

Türkiye genelinde ve Lefkoşa'da Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve 2 milyondan fazla adayın katıldığı 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile devam etti. Dün yapılan Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT) ardından bugün saat 10.15'te başlayan AYT, yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Toplam 2 milyon 19 bin 709 adayın başvurduğu AYT, Türkiye genelinde 6 bin 231 bina ve 112 bin 695 salonda uygulandı. Sınavın sorunsuz geçmesi için 282 bin 812 kişi görev aldı. Adaylar, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinde toplam 160 soruyu yanıtlamak için 180 dakika süre kullandı.

Engelli adaylara özel düzenlemeler

Engelli adaylar için özel düzenlemeler de yapıldı. AYT'ye toplam 8 bin 334 engelli aday katıldı ve bu adaylar için tekli ve toplu salonlar hazırlandı. Engelli adaylara yardımcı olmak amacıyla 1140 okuyucu-işaretleyici görevlendirildi. Bu yıl ilk kez, okuyucu veya işaretleyici yardımı alan ve ek süre hakkı olmayan engelli adaylara da 30 dakika ek süre tanındı.

Sınav kuralları sıkı şekilde uygulandı

Sınav kurallarına göre adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı. T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası ve fotoğraf bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günü boyunca açık tutuldu.

Milli futbolcular için özel YKS

Dostluk Turnuvası'na katılan 18 Yaş Altı Milli Futbol Takımı'nın oyuncuları için Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de özel olarak YKS düzenlendi. Milli futbolcular, sınavlarını yurt dışında gerçekleştirdi.

Son oturum YDT bugün

2024-YKS'nin üçüncü ve son oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise bugün saat 15.45'te başlayacak. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak YDT'de adaylara 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek. Adaylar, başvuruda belirttikleri yabancı dile ait soru kitapçığı ile sınava girecekler.

2024-YKS, üç oturumun tamamlanmasıyla birlikte sona erecek ve adaylar, üniversite hayallerine bir adım daha yaklaşmış olacaklar.
 

Bakmadan Geçme