Mehmet Gül

Ailelerin online eğitim isyanı

Mehmet Gül

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, sosyal medyadan ve çeşitli televizyon kanallarından online eğitim için her gün methiyeler düzse de özellikle ilk öğretim kademesi için durum hiçte görüldüğü gibi değil.

Birde birden fazla öğrencisi olan anne babalar tabir yerindeyse çıldırma noktasına geldi, nerden mi biliyorum şuan evde biri ilkokul 1. sınıf diğeri 2. Sınıf öğrencisi olan bir baba olarak bu durumu yaşıyorum. Olur, olmaz saatlere konulan canlı dersler bitmek bilmeyen ödevler artık bu durumu Anne babalar ve çocuklar için çekilmez bir hale getirdi. Çevremdeki birçok öğrenci velisi bu yoğun tempoya tepkili.

Birde enteresan olan özellikle bu dönemde öğretmenlerin canlı ders vermek için bir biri ile yarışması. Hâlbuki 16 Mart 2020 tarihinde başlayan yaklaşık 3 aylık uzaktan eğitim sürecinde bu yaşanmadı çünkü öğretmenler ek derslerini tam aldı. Etik değerlerine bağlı öğretmenler dışında birçok öğretmen aylar boyunca öğrencileriyle ilgilenmedi. 1 Saat bile canlı ders yapmadı. Şimdi ise belirli bir saatin altında online ders yapmayan öğretmenlerin ek ders almayacak olması bu işi çığırından çıkardı. 

Milli Eğitim Bakanına buradan sesleniyorum; Tüm öğretmenlerin ek dersini tam ödeyin zaten eğitimi vicdani bir sorumluluk olarak gören öğretmenler ek ders olsun olmasın öğrencileri için gerekeni fazlası ile yapacaktır. Aksi takdirde eğitim hayatının başında birçok çocuk öğretmenlerin ek ders alma çabaları için heba olacak. Okuldan, kitaptan, eğitimden soğuyacak, anne babaların psikolojisi ve aile yaşantısı bozulacak. Çünkü özellikle ilkokul kademesindeki çocukların bu kadar online eğitime değil, okullarına, öğretmenlerine, arkadaşlarına, sosyalleşmeye, iletişim kurmaya ihtiyaçları var.

Her zaman eğitimin birçok alanında model aldığımız Avrupa’nın genelinde okullar kısıtlamalardan ayrı tutuldu. Çünkü eğitimde kritik eşikler vardır ve bunun telafisi yoktur. O zaman yapılması gereken tüm tedbirler alınarak kademelide olsa öğrenciler en kısa sürede okullarıyla buluşturulmak olmalıdır. 
 

Yazarın Diğer Yazıları