Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Parçalı az bulutlu
34°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | Usulsüz dış ticarete sıkı denetim!

Usulsüz dış ticarete sıkı denetim!

Ticaret Bakanlığı, gümrük ve dış ticaret işlemlerine yönelik sonradan kontrol firma denetimleri ile ikincil kontrol beyanname incelemelerinde son 2,5 yılda toplam 28,7 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi. Bakanlık, ileri veri analitiği sistemleriyle riskli firmaları ve şüpheli beyannameleri tespit ederek devletin gelir kaybının önüne geçildiğini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, gümrük ve dış ticaret işlemlerine yönelik sonradan kontrol firma denetimleri ile ikincil kontrol beyanname incelemelerinde son 2,5 yılda toplam 28,7 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi. Bakanlık, ileri veri analitiği sistemleriyle riskli firmaları ve şüpheli beyannameleri tespit ederek devletin gelir kaybının önüne geçildiğini açıkladı.

KAYNAK: Ticaret Bakanlığı
Usulsüz dış ticarete sıkı denetim!

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, geçmiş dönem gümrük ve dış ticaret işlemlerinin mevzuata uygunluğu kapsamlı denetimlerle incelenmeye devam ediyor. Kurallara uygun faaliyet gösteren dış ticaret erbabının haklarının korunmasının amaçlandığı denetimlerde usulsüz işlemlere karşı etkin mücadele yürütülüyor.

Denetim sonuçlarına göre 2024 yılında 5,5 milyar lirası ikincil kontrol, 1,3 milyar lirası sonradan kontrol kapsamında olmak üzere toplam 6,8 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bu tutar, bir önceki yıla göre yüzde 98 artış gösterdi.

2025 yılında ise 11,8 milyar lira ikincil kontrol ve 1,8 milyar lira sonradan kontrol olmak üzere toplam 13,6 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı alınırken, yıllık bazda artış oranı yüzde 100 olarak gerçekleşti.

Dış ticarette yeni dönem vurgusu

2026 yılının ilk altı ayında da denetimlerde artış sürdü. Bu dönemde 6,5 milyar lira ikincil kontrol ve 1,8 milyar lira sonradan kontrol kapsamında olmak üzere toplam 8,3 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Böylece geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43'lük artış kaydedildi.

Bakanlık, denetimlerin Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğünü belirterek, yüz binlerce firma ve milyonlarca gümrük beyannamesi arasından riskli işlemlerin tespitinde gelişmiş veri analitiği sistemlerinden yararlanıldığını bildirdi.

Açıklamada, Sonradan Kontrol Puanlama Sistemi (SKPS), İkincil Kontrol Alarm Sistemi (İKAS), Dahilde İşleme Kontrol Programı (DİKOP) ve Kıymet Alarm Sistemi (KIYAS) gibi teknolojik altyapılar sayesinde risk analizlerinin gerçekleştirildiği ifade edildi.

Riskli bulunan firmaların Ticaret Bakanlığı müfettişlerince sonradan kontrol denetimine alındığı, şüpheli gümrük beyannamelerinin ise 18 Bölge Müdürlüğü bünyesindeki kontrol şubeleri tarafından ikincil incelemeye tabi tutulduğu aktarıldı.

Ticaret Bakanlığı, gümrük ve dış ticaret işlemlerinin mevzuata uygun yürütülmesi, vergi kayıp ve kaçağının azaltılması amacıyla sonradan kontrol ve ikincil kontrol uygulamalarının önümüzdeki dönemde de etkin şekilde sürdürüleceğini vurguladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız