Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Az bulutlu
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | Ticaret Bakanlığı’ndan 9 ayda 11,7 milyar liralık ceza

Ticaret Bakanlığı’ndan 9 ayda 11,7 milyar liralık ceza

Ticaret Bakanlığı, 2026 yılının ilk 9 ayında gerçekleştirdiği ikincil kontrol beyanname incelemeleri ve sonradan kontrol firma denetimleri kapsamında toplam 11,7 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi. Söz konusu tutar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 arttı.

Ticaret Bakanlığı, 2026 yılının ilk 9 ayında gerçekleştirdiği ikincil kontrol beyanname incelemeleri ve sonradan kontrol firma denetimleri kapsamında toplam 11,7 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi. Söz konusu tutar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 arttı.

KAYNAK: Gazetecin
Ticaret Bakanlığı’ndan 9 ayda 11,7 milyar liralık ceza

Ticaret Bakanlığı, dış ticaret işlemlerinde vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, gümrük işlemlerinin mevzuata uygun yürütülmesi ve dürüst ticaret erbabının korunması amacıyla kontrol ve denetim çalışmalarını sürdürüyor.

Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, 2026 yılının ilk 9 ayında yapılan ikincil kontrol beyanname incelemeleri ile sonradan kontrol amaçlı firma denetimleri sonucunda 11,7 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi.

155 bin 270 gümrük beyannamesi yeniden incelendi

Ticaret Bakanlığına bağlı 18 Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün Kontrol Şubeleri tarafından yürütülen ikincil kontrol beyanname incelemelerinde önemli sonuçlara ulaşıldı.

Bu kapsamda hazırlanan 804 İkincil Kontrol Raporu çerçevesinde toplam 155 bin 270 gümrük beyannamesi ikinci kez incelendi.

Yapılan incelemelerde usulsüzlük tespit edilen, 3 bin 947 firma tarafından tescil edilen 26 bin 653 gümrük beyannamesi için toplam 9,9 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı uygulandı.

İkincil kontrol beyanname incelemeleri sonucunda düzenlenen tutar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37 artış gösterdi.

180 firma sonradan kontrol denetimine tabi tutuldu

Ticaret Bakanlığının bir diğer denetim mekanizmasını ise sonradan kontrol firma denetimleri oluşturdu.

Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan ileri veri analitiği teknikleriyle belirlenen riskli firmalar, Ticaret Bakanlığı Müfettişleri tarafından denetlendi.

2026 yılının ilk 9 ayında bu kapsamda 180 firma denetlendi. Denetimler sonucunda toplam 1,8 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi.

Sonradan kontrol firma denetimleri sonucunda düzenlenen ek tahakkuk ve ceza kararlarında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış kaydedildi.

Denetimlerde toplam artış yüzde 32 oldu

İkincil kontrol beyanname incelemeleri ile sonradan kontrol firma denetimlerinin toplamında, 2026 yılının ilk 9 ayında 11,7 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi.

Böylece söz konusu tutar, 2025 yılının aynı dönemine göre yüzde 32 arttı.

Ticaret Bakanlığı, yürüttüğü kontrollerle dış ticaret işlemlerinin mevzuata uygun gerçekleştirilmesini, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesini ve kurallara uygun faaliyet gösteren firmaların haklarının korunmasını hedefliyor.

Bakanlık, geçmiş dönem gümrük ve dış ticaret işlemlerine yönelik kontrol çalışmalarını etkin ve kararlı şekilde sürdüreceğini bildirdi.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız