Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte güçlü büyüme ivmesini sürdürdü

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte güçlü büyüme ivmesini sürdürdü

2025 yılının üçüncü çeyreğinde büyüme yüzde 3,7 oldu. Kişi başı milli gelir 17 bin dolara yaklaşırken, yatırımlardaki artış sürdürülebilir büyümenin altını çizdi.

2025 yılının üçüncü çeyreğinde büyüme yüzde 3,7 oldu. Kişi başı milli gelir 17 bin dolara yaklaşırken, yatırımlardaki artış sürdürülebilir büyümenin altını çizdi.

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte güçlü büyüme ivmesini sürdürdü

Türkiye ekonomisi, 2025 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verileriyle dayanıklılığını bir kez daha ortaya koydu. Yıllık bazda yüzde 3,7’lik büyüme yakalanırken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriler de yüzde 1,1 artışa işaret etti. Böylece Türkiye ekonomisi, küresel belirsizliklerin sürdüğü ortamda üst üste 21 çeyrektir kesintisiz büyüme performansını korumuş oldu.

Ekonominin yıllıklandırılmış GSYH’si 1,538 trilyon dolar seviyesine yükselirken, kişi başı milli gelir yaklaşık 17 bin dolara ulaştı. Büyümeye en güçlü katkı sanayi, inşaat ve hizmetler sektörlerinden geldi. Yatırımlardaki ivmelenme ise dikkat çekici oldu. İnşaat sektörü yüzde 13,9, makine ve teçhizat yatırımları yüzde 11,3 oranında artarak üretim kapasitesini destekledi.

Ekonomik görünümdeki bu tabloyu değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadele sürecine vurgu yaptı. Yılmaz, mali disiplinden taviz verilmeden yürütülen politikaların, yatırım ortamını koruyarak ekonomiye güçlü destek sunduğunu belirtti.

Yılmaz, Türkiye’nin sürdürülebilir, dengeli ve dirençli büyüme modeli ile ilerlediğini ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye ekonomisinde, 2025 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3,7 oranında büyüme gerçekleşmiştir. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak da yüzde 1,1'lik büyüme ile ekonomimiz son üç çeyrekteki pozitif eğilimini ivmelendirerek sürdürmüş, küresel ve bölgesel olumsuz konjonktüre rağmen dayanıklılığını ortaya koymuştur. Sağladığımız siyasi istikrar ortamı ve öngörülebilir politikalar çerçevesinde büyüme performansımız 21 çeyrektir kesintisiz devam etmektedir.

2025 yılı üçüncü çeyreğinde GSYH dolar cinsinden yıllıklandırılmış olarak 1,538 trilyon (2024 yılı 1,358 trilyon) seviyesine ulaşmıştır. Üçüncü çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış kişi başı milli gelirin ise yaklaşık 17 bin dolar seviyesine ulaştığı görülmektedir.

2025 yılının üçüncü çeyrek büyümesinde, sanayi ve inşaat dahil hizmetler sektöründeki olumlu görünüm ve sabit sermaye yatırımlarının artış göstermesi belirleyici olmuştur. Özellikle inşaat sektörü yüzde 13,9 oranında büyüme kaydederken makine ve teçhizat yatırımları ise yüzde 11,3 oranında artarak güçlü eğilimini sürdürmüştür. Büyümenin sürdürülebilir bir kompozisyonda gerçekleştirilmesine destek olan bu yatırım artışı ekonomideki dinamizme katkıda bulunmuş ve firmaların daha verimli bir üretim yapısına geçişlerini desteklemeye yönelik yatırım taleplerini sürdürdüklerini ortaya koymuştur.

Üretim yönüyle değerlendirildiğinde, 2025 yılı üçüncü çeyreğinde sanayi sektörü yüzde 6,5 oranında, inşaat dâhil hizmetler sektörü ise yüzde 4,6 oranında büyüme kaydederken bu yıl yaşanan zirai don ve kuraklık etkisiyle tarım sektörü yüzde 12,7 negatif büyüme kaydetmiştir.

2025 yılı üçüncü çeyreğinde toplam tüketim büyümesi yüzde 4,2 oranında kaydedilirken sabit sermaye yatırımlarının büyümesi ise yüzde 11,7 oranında güçlü bir artış gerçekleştirmiştir. Kamu tüketiminde ise yüzde 0,8 oranında oldukça sınırlı bir artış gerçekleşmiştir. 2025 yılı üçüncü çeyreğinde net mal ve hizmet ihracatı büyümeyi sınırlı düzeyde aşağı yönlü etkilemiştir.

Bu oranlar enflasyonla mücadele kapsamında aldığımız kararların yansıması olarak ortaya çıkmaktadır. Mali disipline verdiğimiz önem ve sıkılaştırıcı politikalardan yatırımların görece daha az etkilenmesi yönündeki çabalarımızı bu rakamlar desteklemektedir.

Üçüncü çeyrek verileri, dengeli büyüme modelimize uygun olarak ekonomimizin dirençli yapısını ve sürdürülebilir büyüme patikasındaki kararlılığımızı ortaya koymaktadır. 2025 yılının ilk dokuz ayında GSYH yüzde 3,7 oranında büyürken, yurt içi talebin büyümeye katkısı 4,8 puan olarak kaydedilmiştir. Yılın son çeyreğinde dışsal koşulların talep üzerinde oluşturduğu geçici ivmenin ortadan kalkmasıyla birlikte büyüme kompozisyonunda dengeli seyrin daha da belirginleşmesi beklenmektedir. Bu doğrultuda dezenflasyon sürecinin kesintisiz sürmesini sağlayan, yatırımı, üretimi ve ihracatı artırmayı odak belirleyen politikalarımız kararlı şekilde uygulanmaya devam edilecektir.

Uyguladığımız makroekonomik istikrar ve yapısal dönüşüm adımları birçok testten başarıyla geçmekte olup Orta Vadeli Programda ortaya koyduğumuz hedef ve politikalar ile ekonomimizin dayanıklılığını daha da artıracağımıza inanıyoruz.”
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız