Mayıs ayında cari işlemler açığı 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece cari açık, son yedi ayın en düşük seviyesine gerilerken, yılın ilk beş ayındaki toplam açık 30,7 milyar dolar oldu. Yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 37,3 milyar dolar seviyesinde hesaplanırken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 29,5 milyar dolar fazla verdi.
Enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle net enerji açığı mayısta yüzde 53,3 artışla 4,5 milyar dolara çıktı. Buna karşın yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatı yüzde 3,1 artarak 395,7 milyar dolara, hizmet ihracatı ise yüzde 3,2 yükselerek 122,2 milyar dolara ulaştı. Seyahat gelirleri 60,1 milyar dolar, taşımacılık gelirleri ise 42,7 milyar dolar olarak kaydedildi.
Nisan ayında dış ticaret açığında görülen yüzde 29,6’lık gerilemenin ardından mayısta da yüzde 15,6’lık düşüşün sürmesi, cari dengeyi olumlu etkiledi. İkinci çeyrekte jeopolitik gelişmeler ve enerji fiyatlarının ithalatı artırıcı etkisine rağmen, mal ihracatındaki yüzde 10,2’lik artışın desteğiyle cari açığın ilk çeyrekteki 23,6 milyar dolarlık seviyeden ikinci çeyrekte 12-12,5 milyar dolar aralığına gerilemesi bekleniyor.
Haziran ayında enerji ve emtia fiyatlarında gerileme görülmesine karşın, jeopolitik gelişmeler kaynaklı fiyat oynaklığının cari denge üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ettiği belirtilirken, ihracattaki dayanıklı görünüm sayesinde cari açığın milli gelire oranının tarihsel ortalamaların altında seyretmeyi sürdüreceği öngörülüyor.