Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Kapalı
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | Bakan Kirişci: Üreteni, yetiştireni zarar ettirmeyeceğiz

Bakan Kirişci: Üreteni, yetiştireni zarar ettirmeyeceğiz

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından Antalya'da düzenlenen 14.Yıllık Değerlendirme ve Eğitim Toplantısına çevrimiçi katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından Antalya'da düzenlenen 14.Yıllık Değerlendirme ve Eğitim Toplantısına çevrimiçi katıldı.

Bakan Kirişci: Üreteni, yetiştireni zarar ettirmeyeceğiz

Bakan Kirişci, yaptığı konuşmada küresel anlamda yaşanan sorunlara rağmen ülke hayvancılığı gelişimi için tüm kaynakları seferber etmeye hazır olduklarının altını çizerek "Bugün için 18 milyon sığır varlığımızla oldukça iyi bir durumdayız. Soykütüğü ve ön soykütüğü kayıt sistemlerinde 10 milyon dişi sığırın kaydı bulunmaktadır. Bu sığır varlıkları kapsamında 123 bin üye olmak üzere toplamda 1 milyon 200 bin işletmenin kaydını takip ediyoruz" diye konuştu. 

Büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yüzde 80'inin 10 baş ve altındaki işletmelerden oluştuğunu belirten Bakan Kirişci "Bu işletme sahiplerinin yaş ortalaması 55 seviyesinde. Gençlerin bu işe sıcak bakması, tarım ve hayvancılığı özendirmek için mevcut üretim modellerini daha karlı ve sürdürebilir hale getirmek için tüm gücümüzü ortaya koyacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Üreteni, yetiştireni zarar ettirmeyeceğiz

Hayvancılık ve genel tarım desteklemeleri ile birlikte üreticiye, yetiştiriciye destek olduklarını ve bundan sonra da olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kirişci, üreteni, yetiştireni zarar ettirmeyeceklerini ifade etti.

Buzağı desteklemesinde daha önce sözü verilen üreme parametresine bağlı destekleme uygulamalarının değişikliği ile ilgili kararnamenin bir an önce yayımlanması için işlemleri hızlandırdıklarını söyleyen Bakan Kirişci sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sığırcılıkla ilgili en önemli projelerimiz; Döl Kontrolü, Önsoykütüğü ve Soykütüğü projeleridir. Bu projeler ile damızlık nitelikli sığırların tespitini sağlayarak soy kütüğü sistemi için alt yapı oluşturmayı, ülkemizde yetiştirilen ve suni tohumlama yöntemiyle tohumlanan sığırları kayıt altına almayı, Türkiye genelinde sığır yetiştiriciliği ile ilgili istatistikleri oluşturmayı ve ülkemizin çevre koşullarına uyumlu, yüksek verimli ve uzun ömürlü sığırlar elde etmeyi hedefliyoruz"

Buzağı desteklemeleri kapsamında yılda yaklaşık 2 milyar lira destek veriliyor

Buzağı desteklemelerinin yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte yılda yaklaşık 2 milyar lira destek verildiğinin altını çizen Bakan Kirişci "2021 yılında yaklaşık 270 bin ineğin süt içerik analizi için 27 milyon TL destek yapıldı. Süt içerik analizi ise halen 10 ilde kurulu laboratuvarlarda yapılıyor. Söz konusu laboratuvarlar çevre illere de hizmet veriyor. Analiz sonuçları ise on-line olarak E- ıslah veri tabanına aktarılıyor" açıklamasını yaptı.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız