Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Az bulutlu
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Yaşam | Yazılım mühendisi genç çiftçinin hedefi üretimde dijitalleşme

Yazılım mühendisi genç çiftçinin hedefi üretimde dijitalleşme

Mersin'de narenciye üretimi ve ihracatı yapan Tarım Orman Gençlik Konseyi Üyesi yazılım mühendisi Bülent Samed Çiner, uzun yıllardır ailesiyle faaliyet gösterdiği tarım sektöründe dijital teknolojilerden en üst seviyede yararlanmak istiyor.

Mersin'de narenciye üretimi ve ihracatı yapan Tarım Orman Gençlik Konseyi Üyesi yazılım mühendisi Bülent Samed Çiner, uzun yıllardır ailesiyle faaliyet gösterdiği tarım sektöründe dijital teknolojilerden en üst seviyede yararlanmak istiyor.

Yazılım mühendisi genç çiftçinin hedefi üretimde dijitalleşme

Kahramanmaraş, 16 Mayıs 2025-

"Yeni Nesil Çiftçiler" başlıklı dosya haberinin beşinci bölümünde Bülent Samed Çiner, dijital tarıma dair hedeflerini anlattı. Çocukluk yıllarından beri tarım sektöründe olduğunu ve aile işletmelerini desteklerle büyüttüğünü dile getiren Çiner, sera, bahçe ve tarla bitkilerinin bulunduğu çiftliklerinde üretim yaptıklarını söyledi.

Çiner, tarım sektörüne yönelmesinde babasının etkili olduğuna dikkati çekerek, "Ben tarımın içinde büyüdüm. Her işi yaptım. En alttan en üste kadar bütün işleri yaparak büyüdüm. Hem hava durumu takip ettim hem finansını yönettim hem de tarlada işçilik yaptım." dedi.

Tarım sektörüne yönelik desteklerin önemini vurgulayan Çiner, şöyle konuştu: "Destek olarak düşündüğümüzde en büyük etkenlerden birisi Ziraat Bankası. Bankanın sübvansiyonlu kredileri var. Ayrıca kırsal kalkınma destekleri de aldık. Sıfır faizli sera kredisi de kullandık. 30 dönüm muz serası yaptık. Devletin maddi olarak büyük desteği olunca bir seviyeye gelmiş oluyoruz. Bu krediler ve destekler olmasa bizim öz sermayemizle bu işleri yapmamız mümkün değil. Destekler olmasa biz bu işi yapamayız."

Yaptığımız projelerde gençleri burada görmek istiyoruz

Çiner, 25 çeşit ürün yetiştirdiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti: "Soğuk hava depomuz da var. İhracat da yapıyoruz. Tarımın bütün her alanında tüketiciye kadar ulaşmasını sağlıyoruz. Kendi kendine dönebilen bir işletmemiz var. Bizde şu an tarım 4.0 teknolojisi mevcut, ilerde tarım 5.0'a yani dijital tarıma geçmek istiyoruz. Yaptığımız projelerde gençleri burada görmek ve onların da heyecanlanmasını istiyorum. Doğru ürünü doğru şekilde yetiştirirseniz sektörde ciddi kazançlar da var. Çiftçilikten korkulmaması gerekiyor. "

Özellikle gençlerin verilen destek ve teşvikleri takip etmesi gerektiğini belirten Çiner, bu kişilerin, aldıkları destekle ayakta kalarak işlerini sürdürülebilir hale getirebileceklerini dile getirdi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız