Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Teknoloji | Türkiye bilgisayar altyapısıyla bilim ve teknolojide gücünü artırıyor

Türkiye bilgisayar altyapısıyla bilim ve teknolojide gücünü artırıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yapay zekâ ve büyük veri projelerinin en önemli altyapı bileşenlerinden biri olan veri merkezleri ve süper bilgisayarlar konusunda Türkiye’nin kapasitesinin güçlendiğini vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yapay zekâ ve büyük veri projelerinin en önemli altyapı bileşenlerinden biri olan veri merkezleri ve süper bilgisayarlar konusunda Türkiye’nin kapasitesinin güçlendiğini vurguladı.

Türkiye bilgisayar altyapısıyla bilim ve teknolojide gücünü artırıyor

Kahramanmaraş, 21 Ekim 2025-

Bakan Kacır NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda, TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) ile entegre şekilde büyüyen ARF Süper bilgisayarı ve Türkiye’nin dâhil olduğu AB MareNostrum 5 Konsorsiyumu sayesinde, yüksek başarımlı hesaplama gücünün yeni bir seviyeye taşındığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Yapay zekâ ve büyük veri projelerinin en önemli altyapı bileşeni veri merkezleri ve süper bilgisayarlar… ARF Süper bilgisayarı ile büyüyen TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) ve AB MareNostrum 5 Konsorsiyumu aracılığıyla erişim sağladığımız süper bilgisayar kapasitesi sayesinde, hesaplama gücümüzü artırarak bilim ve mühendislik alanında yenilikçi projelere ivme kazandırıyoruz.”

TRUBA-ARF altyapısının 80.000’den fazla işlemci çekirdeği, 504 GPU ve 14 Petabyte veri depolama kapasitesi ile yapay zekâ, hesaplamalı bilimler, iklim modelleme ve malzeme simülasyonları gibi stratejik öneme sahip alanlarda araştırmacılara güçlü bir platform sunduğunu aktaran Bakan Kacır, altyapının üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektörün erişimine açık olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin, MareNostrum 5 altyapısı kapsamında 70.000’den fazla işlemci çekirdeği ve 446 GPU kapasitesiyle Barselona’daki sistemin yüksek başarımlı hesaplama gücünden yararlandığını belirten Bakan Kacır, “Oluşturulan bu entegre altyapı sayesinde Ar-Ge çalışmalarına hız katıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır paylaşımında, “Üniversitelerimizin, kamu kurumlarımızın ve özel sektörümüzün erişimine açık bu kritik altyapılar, Türkiye’nin bilim ve teknoloji üretme kapasitesini yeni bir seviyeye taşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız