Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Sağlık | Kahramanmaraş’ta hemodiyalize alınan hastalarda büyük düşüş

Kahramanmaraş’ta hemodiyalize alınan hastalarda büyük düşüş

Tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz hastalığı ile uğraşmakta. Bilindiği gibi Ülkemizde her yıl binlerce hasta maalesef diyaliz tedavisine başlamakta ve buna neden olan hastalıklara engel olunamamaktadır.

Tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz hastalığı ile uğraşmakta. Bilindiği gibi Ülkemizde her yıl binlerce hasta maalesef diyaliz tedavisine başlamakta ve buna neden olan hastalıklara engel olunamamaktadır.

Kahramanmaraş’ta hemodiyalize alınan hastalarda büyük düşüş

Kahramanmaraş Sağlık Dünyası Derneği Başkanı Hanifi Çöplü, yaptığı açıklamada: “Birçok hasta Hipertansiyon ve Diyabet başta olmak üzere rast gele kullanılan ağrı kesici ve Antibiyotikler nedeniyle böbreklerini kayıp etmekte. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı uygulamaya koyduğu akılcı ilaç kullanımı ve tuza dikkat reklam çalışmaları yapsa da insanlar uygun olmayan ilaçlar nedeniyle sağlık sorunları yaşamakta ve bu nedenle maalesef diyaliz tedavisine başlanmaktadır.

Ancak hipertansiyon ve diyabetik hastalıkların kontrollü tedavisi ile prediyaliz dönemi uzatılmakta ve hastalarımızın hemodiyaliz tedavisine girme süreci uzatılmaktadır.

Kahramanmaraş diyalize alınan hemodiyaliz hasta sayısında son iki ayda büyük düşüş yaşandı. Ülkemizde 70 bin insan Diyaliz tedavisi almakta bu sayının bin civarı ise Kahramanmaraş ilimizde mevcuttur. Her yıl Ülkemizde binlerce insan böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi almak zorunda kalmaktadır.

Ama şehrimizde son iki bir kaç aydır diyaliz tanısı konan hasta sayısında büyük düşüş sağlandı. Pandemi nedeniyle Organ Nakil Merkezlerinin de çalışma şekli neredeyse yok denilecek seviyedeyken şehrimizde hasta sayısı artışı hızının azalması biraz olsun sevindirici oldu. Hemodiyaliz tedavisine alınan hastaların bu seviyeye kadar düşmesin deki etken acaba nedir?

Geçmiş yıllarda diyalize alınan hastalardan belli bir zaman sonra hastaya senin böbreğin geri çalıştı denilerek gönderilmesi ile aklımıza şu sorular geliyor. İlk Diyalize alınan hasta Akut böbrek yetmezliğine girmiş olabilir mi? Kimsesiz ve yaşlı olan hastalardan hastalık üzerine araştırma ve bilgisi olmayan kişiler mi hep diyalize alınıyordu? Veya birilerinin rantı mıydı?

Ya da Diyabet ve Hipertansiyona bağlı hasta sayılarında mı düşüş oldu? Yoksa devlet babalığını yaptı vatandaşına sahip çıktı da o yüzden mi düşüş yaşandı? Hemodiyalize bağlanıp ta hastalığını araştıran hastalara “ artık diyalize girmeyeceksin böbreğin çalıştı” dönemi mi kapandı? Kim bilir belki de başka nedenlerden dolayı da olsa Devlet esastır. Allah devletimize zeval vermesin hastaları kimsesizleri sahipsiz bırakmasın.

Hakkı savunan hakikatin peşinden koşan sağlık çalışanlarının ve devletimizin içinde hakkımızı arayanların da Allah yolunu açık etsin.” İfadelerine yer verdi.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız