Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Kültür | Türk dünyasına 5 lehçede dev eser

Türk dünyasına 5 lehçede dev eser

Türk düşünce tarihinin en güçlü metinlerinden biri olan Ziya Gökalp’in Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak eseri, Türkçenin beş ayrı lehçesinde yayımlanarak Türk dünyasının ortak kültür hafızasına kazandırıldı.

Türk düşünce tarihinin en güçlü metinlerinden biri olan Ziya Gökalp’in Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak eseri, Türkçenin beş ayrı lehçesinde yayımlanarak Türk dünyasının ortak kültür hafızasına kazandırıldı.

KAYNAK: Gazetecin
Türk dünyasına 5 lehçede dev eser

Türk dünyasında ortak dil ve kültür bağlarını güçlendirmeye yönelik çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Türk düşüncesinin temel metinlerinden biri olan “Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak” adlı eser, beş farklı Türk lehçesinde yayımlanarak ortak hafızayı pekiştiren önemli bir adım olarak hayata geçirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Ziya Gökalp’in Türk düşünce tarihinde belirleyici bir rol üstlendiğine dikkat çekerek onun fikirleriyle modern Türkiye’nin temel taşlarının şekillendiğini vurguladı.

Tanıtım toplantısında TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ile Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert de yer aldı.

“Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak” yaklaşımının milletin kimlik inşasında önemli bir referans olduğunu belirten Bakan Ersoy törende yaptığı konuşmada, eserin ayrışmalara karşı birleştirici bir perspektif sunduğunu dile getirdi.

Eserin artık geniş bir coğrafyada okunmaya hazır hale geldiğini kaydeden Ersoy, “Türk kültür semasının en parlak yıldızlarından biri olan Ziya Gökalp’in fikrî mirasını gelecek kuşaklara ulaştırmak için bir adım atmıştık.” dedi.

İstanbul’dan Orta Asya’ya uzanan ortak vizyon

Gökalp’in düşünce dünyasının yalnızca Anadolu ile sınırlı olmadığını ifade eden Ersoy, onun Türk dünyasının geniş coğrafyasını bir bütün olarak ele aldığını vurguladı.

Eserin, Türkiye sınırlarını aşan bir fikir köprüsü olarak hazırlandığını dile getiren Ersoy şunları kaydetti:

“O daima, İstanbul’dan başlayıp Bakü’den geçerek Taşkent’in kadim sokaklarından Aşkabat ve Astana’ya, Almatı’nın yaylalarından Bişkek’in bereketli topraklarına ve bunların da ötesine uzanan muazzam Türk dünyasının varlığına bir bütün olarak sahip çıkmıştır.”

Dile ve kültüre yönelik müdahalelere karşı ortak duruş

Türk dünyasının birlikteliğinde dil ve kültürün temel unsur olduğuna dikkat çeken Ersoy, geçmişte bu bağların zayıflatılmasına yönelik girişimlere değindi.

Ortak değerlerin korunmasının önemine işaret eden Ersoy, şunları söyledi: “Bizi bize yabancılaştırmak için 100 yılı aşkın süredir hangi yol ve yöntemleri denediklerini, uyguladıklarını hepimiz biliyoruz. Bir olduğumuzu, ayrı değil aynı olduğumuzu unutturmak için tarihimize, kültürümüze, inancımıza, gelenek ve göreneklerimize saldırdılar. Bu değerlere göre yaşamamızı engellemek için zulmettiler. Eğitim adı altında çocuklarımızı aslî kimliklerini inkâr etmeye şartladılar. Bütün bunların başarıya ulaşması için de bizi hepsinden bir anda koparabilecek en özgün değerimize yani dilimize pranga vurmak istediler.”

Bilim insanlarından sanatçılara uzanan köklü bir birikimin gelecek kuşaklara aktarılmasının bir sorumluluk olduğunu da dile getiren Ersoy, bu mirasın yeni nesillere aktarılmasıyla Türk dünyasının ortak değerler etrafında daha güçlü bir şekilde buluşacağını ifade etti.

Türk Dil Kurumunun önemli bir çalışmaya imza attığını belirten Ersoy, konuşmasının sonunda, projede emeği geçenlere teşekkür ederek Ziya Gökalp’in fikir mirasına katkı sunan isimleri saygı ve minnetle andı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, programın ardından, doğumunun 150’nci yılı dolayısıyla hazırlanan Ziya Gökalp Sergisi'ni gezdi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde, TÜRKSOY ile Türk Tarih ve Kültür Vakfı (TÜRKTAV) iş birliğinde düzenlenen sergide, Ziya Gökalp’in fikir dünyasını yansıtan içerikler ziyaretçilere sunuldu. Bakan Ersoy, sergide yer alan çalışmaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız