Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Parçalı az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Kahramanmaraş | Kahramanmaraş'ta depremlerde hasar gören kültür varlıklarının restorasyonu sürüyor

Kahramanmaraş'ta depremlerde hasar gören kültür varlıklarının restorasyonu sürüyor

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’teki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta hasar gören tescilli 34 kültür varlığından 5'i aslına uygun şekilde yeniden inşa edilirken, hasarlı ve yıkılan eserlerle ilgili başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’teki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta hasar gören tescilli 34 kültür varlığından 5'i aslına uygun şekilde yeniden inşa edilirken, hasarlı ve yıkılan eserlerle ilgili başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

Kahramanmaraş'ta depremlerde hasar gören kültür varlıklarının restorasyonu sürüyor

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, kentteki çok sayıda tarihi ve kültürel yapıda hasara yol açtı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, depremden kısa süre sonra başlatılan çalışmalar kapsamında, aralarında tarihi Ulu Cami ile Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi'nin de bulunduğu 34 eser için Mayıs 2023'te restorasyon süreci başlatıldı. Çalışmalar, yapıların özgün kimliği korunarak depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla titizlikle yürütülüyor.

Söz konusu kültür varlıkları arasında yer alan Mağaralı, Beyazıtlı, Devecili camilerinin minareleri ile Duraklı Camisi'nde restorasyon çalışmaları tamamlandı. Diğer eserlerdeki onarım çalışmalarının ise yıl içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Erdoğan Tunç, AA muhabirine, vakıf eserlerinde tarihi özgünlüğün korunmasına büyük önem verdiklerini söyledi.

Tüm vakıf eserlerinin restorasyonunu 2026'da tamamlamayı hedeflediklerini belirten Tunç, şöyle konuştu: "Ulu Camimizi inşallah ramazan ayında yeniden hizmete açacağız. Çok nitelikli bir eser olduğu için restorasyon süreci büyük bir titizlikle yürütülüyor. Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde de çalışmalarımız devam ediyor. Bilim Kurulu'nun Taç Kapı'daki tespitleri doğrultusunda gözlemlerimiz sürüyor. Bu yaz döneminde restorasyonun tamamlanarak külliyenin yeniden hizmete açılmasını planlıyoruz. Zıvana, kenet ve gergi sistemleri ile enjeksiyon uygulamaları sayesinde beden duvarları güçlendirilerek eserler daha güvenli şekilde gelecek nesillere aktarılacak."

Tunç, olumsuz hava koşullarının çalışmaları zaman zaman aksattığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız