Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
35°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Kahramanmaraş | Av. Celal Kara: Avukata şiddetin önüne geçilmeli

Av. Celal Kara: Avukata şiddetin önüne geçilmeli

Hukukçular Derneği Kahramanmaraş Temsilcisi Av. Celal Kara, Avukat Ersin Arslan’ın kamu görevi sırasında katledilmesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kara, avukatların kamu görevi icra ettiğini hatırlattığı mesajında, son bir yılda avukatlara yönelik yapılan saldırılara dikkat çekti.

Hukukçular Derneği Kahramanmaraş Temsilcisi Av. Celal Kara, Avukat Ersin Arslan’ın kamu görevi sırasında katledilmesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kara, avukatların kamu görevi icra ettiğini hatırlattığı mesajında, son bir yılda avukatlara yönelik yapılan saldırılara dikkat çekti.

Av. Celal Kara: Avukata şiddetin önüne geçilmeli

Son bir yılda artan ve Avukat Ersin Arslan’ın hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen avukatlara şiddet konusunda Hukukçular Derneği Kahramanmaraş Temsilcisi Av. Celal Kara, yazılı bir açıklama yaptı. Avukatların kamu görevi icra ettiğini dile getiren Kara, avukatlara yapılan saldırıların bu yönde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kara, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi: “16 Mart 2021 tarihinde meslektaşımız Av. Ersin ARSLAN Kocaeli iline bağlı Gebze Adliyesi sınırlarında kamu görevini ifa etmekte iken uğramış olduğu silahlı saldırı sonucu katledilmiştir. Saldırıya uğrayan sadece Ersin ARSLAN ve avukatlık mesleği değildir. “Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.“ Avukatın ifa ettiği kamu görevi vatandaşın hak ve hukukunu korumak ve adaletin tesis edilmesine katkı sunmaktır. Söz konusu saldırı müvekkilini temsil ettiği için önce millete, kamu görevini ifa ettiği için de devlete yapılmış bir saldırıdır. Bilinmesi gerekir ki; meslektaşımızı ölüme götüren tek sebep bir caninin silahından çıkan kurşun değildir. Avukatlara karşı başlatılan şiddet hareketleri yargı makamlarınca, avukatın kamu görevini ifa ettiği göz önünde bulundurulmaksızın değerlendirilemez. Sadece son bir yıl içinde kamu görevini ifa ettiği esnada saldırıya uğrayan yüzlerce meslektaşımız bulunmaktadır. Kuşkusuz şiddeti daha da arttıran bu saldırıların şiddetli bir şekilde cezalandırılmamasıdır.”

Şiddet olaylarının önüne geçmek için yapılması gerekenler

“Söz konusu şiddet ve cinayetlerin önlenmesi için ivedilikle yapılması gerekenler bulunmaktadır. 

1. İcra ve İflas Kanunu uyarınca yürütülen haciz ve muhafaza işlemlerinin yürütülebilmesi amacıyla adliyelerde adli kolluk yapılanması oluşturulmalı, aksi talep edilmedikçe bu kolluk güçleri haciz ve muhafazaya eşlik etmelidir. Devlet memurlarının ve avukatların yaşama hakları tehlike altında bırakılmamalıdır.

2. Kamu görevini ifa etmekte iken öldürülen diğer tüm kamu görevlileri gibi, kamu görevinin ifası sırasında öldürülen avukatlarda şehit olarak kabul edecek yasal düzenlemeler yapılmalı, vefat edenlerin manevi şahsiyetleri yaşatılmalıdır. 

3. Avukatların kamu görevi nedeniyle işlemiş olduğu iddia edilen suçlarla ilgili olarak Ağır Ceza Mahkemesi’nde kovuşturma gerçekleştiği gibi, avukatlara karşı işlenen suçların da suçun niteliğine bakılmaksızın Ağır Ceza Mahkemeleri’nde görülmesi gerekmektedir. 

4. Adaletin tecelli etmesinde milleti temsilen savunma ve sav makamını icra eden avukatın tüm Adliyelerde bulunan Adalet Komisyonları’nda temsilinin sağlanması, avukat ve vatandaşa karşı keyfi ve hukuksuz uygulamaların önüne geçilmesi gerekmektedir. 

5. Özellikle televizyon yayınlarında avukatı olmaksızın şüphelinin ifadesinin alınmasının hukukun temel kuralı, ifadeye avukatın katılmasının istisna olduğunu gösteren sahnelerin RTÜK tarafından engellenmesi gerekmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu Temel İlkelerine ve İnsan Haklarına aykırı bu tutumun sürekli olarak televizyon kanallarında gerçeğe aykırı şekilde işlenmesinin esasında devletimizin itibarına suikast niteliğinde olduğu unutulmamalıdır.

Yeryüzündeki tüm muasır toplumlarda adaletin tecellisi için zorunlu kılınan avukatlık mesleğini yalnızca barolar ve meslek kuruluşları ayakta tutamayacaktır. Kamu idaresinin dışladığı, kamuoyunda saygınlığına karşı hemen hemen her gün saldırıda bulunulan bir meslek yaşayamayacak hale gelirse vatandaşın da hak ve hukuku savunulamayacak hale gelir.  Unutulmamalıdır ki adalet olmazsa devlet de olmaz.”
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız