Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, enerji altyapısını güçlendirmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçirdiği önemli yatırımlardan birini daha tamamladı. Çevre dostu enerji üretimi hedefiyle Pazarcık’ta inşa edilen Kahramanmaraş Güneş Enerji Santrali (GES), tamamlanarak hizmete alındı. Kuveyt Arap Ekonomik Kalkınma Fonu’nun finansal desteğiyle toplam 140 Milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen tesis, Karabıyıklı Mahallesi sınırları içerisinde 100 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. Toplam 6 megavat kurulu güce sahip santral, sahip olduğu teknik kapasite ve üretim potansiyeliyle şehrin enerji altyapısına önemli katkı sağlayacak.
10 bin 400 güneş paneliyle temiz enerji üretilecek
Tesiste çift taraflı enerji üretim teknolojisine sahip 10 bin 400 güneş paneli bulunuyor. Güneş ışığını her iki yüzeyinden de kullanabilen paneller sayesinde daha yüksek verimlilik elde edilirken, yenilenebilir enerji üretim kapasitesi de önemli ölçüde artırılmış olacak. Üretilen temiz enerjiyle hem enerji maliyetlerinin azaltılması hem de karbon emisyonlarının düşürülmesi hedefleniyor.
Yerel yönetimlerin en büyük GES yatırımı
Kahramanmaraş’ta yerel yönetimler tarafından hayata geçirilen en büyük güneş enerji santrali olma özelliğini taşıyan tesis, sürdürülebilir şehircilik anlayışı doğrultusunda gerçekleştirilen çevreci yatırımlar arasında önemli bir yer tutuyor. Projenin aynı zamanda belediyenin enerji giderlerinin azaltılmasına katkı sağlayarak kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasına imkân sunması hedefleniyor.
Açılış töreni 18 Temmuz Cumartesi günü
Kahramanmaraş Güneş Enerji Santrali’nin resmi açılışı 18 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Pazarcık Karabıyıklı Mahallesi’nde bulunan tesiste düzenlenecek program saat 11.30’da başlayacak. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, çevre dostu enerji üretimi açısından önemli bir dönüm noktası niteliği taşıyan tesisin açılış programına tüm vatandaşların davetli olduğu belirtildi.
Geleceğin Kahramanmaraş’ına hizmet verecek yatırım
Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “Şehrimizin enerji altyapısını güçlendirecek, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasına imkân tanıyacak önemli bir yatırımı daha tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kuveyt Arap Ekonomik Kalkınma Fonu’nun finansal destekleriyle, 200 Milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz Kahramanmaraş Güneş Enerji Santralimiz artık hizmet vermeye başladı. Yerel yönetimler tarafından şehrimizde hayata geçirilen en büyük güneş enerji santrali olma özelliğini taşıyan bu tesisle birlikte yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerimize bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz. Çevreyi koruyan ve ekonomik anlamda tasarruf sağlayan projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Kahramanmaraş’ımızı her alanda daha güçlü, daha dirençli ve daha sürdürülebilir bir şehir haline getirmek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Güneş Enerji Santralimizin şehrimize ve hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu önemli yatırımın hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve paydaşlara teşekkür ediyorum. Açılış programımıza tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.