Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Gündem | Ticaret Bakanlığı, afet zamanlarında uygulanacak genelge yayınlandı

Ticaret Bakanlığı, afet zamanlarında uygulanacak genelge yayınlandı

Ticaret Bakanlığı, afet zamanlarında uluslararası yardımlara ilişkin gümrüklerde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin genelge yayınlandı.

Ticaret Bakanlığı, afet zamanlarında uluslararası yardımlara ilişkin gümrüklerde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin genelge yayınlandı.

Ticaret Bakanlığı, afet zamanlarında uygulanacak genelge yayınlandı

Kahramanmaraş, 08 Şubat 2025 -

2025/1 Sayılı Genelgesi hakkında bilmesi gerekenleri tek tek sıralayan Ticaret Bakanlığı, genelgede şu ifadelere yer verdi, “Ülkemizde yaşanabilecek afet ve acil durumlarda kriz hallerinden zarar görenlere gönderilecek eşyanın gümrük işlemleri, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167.1.12-b maddesi ile 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında 2009/15481 Karar’ın 105 inci maddesi ve bunlara dayanılarak yapılan alt düzenlemeler temelinde etkin bir şekilde yönetilmektedir.

Ülkemizde yaşanan 6 Şubat depreminin ilk anından itibaren uluslararası yardımların ve arama kurtarma ekiplerinin ülkemize giriş işlemleri gümrük idarelerimizde afet ve acil durumlarda rol alan diğer paydaşlarla yürütülen iş birliği neticesinde hızla tamamlanmış, yardımların ve ekiplerin ihtiyaç duyulan bölgelere sevki sağlanmıştır.

Bu işlemler Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda ve Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliğine dayanılarak AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planında yer alan ana çözüm ortakları ve destek çözüm ortaklarına atfedilen görevler çerçevesinde gümrük idareleri koordinasyonunda yürütülmüştür.

Kriz halinin ilk dakikalarından itibaren komşu ülkelerden yardım eşyası, arama ve kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere araç ve teçhizatın gümrüklerimizden giriş yaptığı dikkate alındığında, bu tür durumlarda acilen aksiyon almanın önemi ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar mevzuatımızda işlemlerin nasıl yürütüleceğine yönelik çerçeve çizilmişse de bu tür acil durumlarda kriz süreçlerinde personelimizin başvurabileceği bir kaynak bulunmamaktaydı.

Bu çerçevede söz konusu dönemde ortaya konulan çalışmalar ve ortaya çıkan acil ihtiyaçlar da dikkate alınarak Bakanlığımızca “Kriz Hallerinde Gönderilen/Getirilen Eşya” konulu 2025/1 Sayılı Genelge  hazırlanmış ve bu Genelge’nin ekinde bulunan “Afet  Zamanlarında Uluslararası Yardımlara İlişkin Gümrüklerde Uygulanacak Usul ve Esaslar” konulu belge ile de kriz durumlarında eşyanın hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulan bölgelere gönderilebilmesi için gümrük işlemlerinde Bakanlığımız personeline yol gösterilirken aynı zamanda paydaşlarımızla ortak yürütülen çalışmalar çerçevesinde taraflara düşen görevler ve gümrük idarelerindeki iş süreçleri bir kurallar silsilesine bağlanmıştır.”

2025/1 Sayılı Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

Afet Zamanlarında Uluslararası Yardımlara İlişkin Gümrüklerde Uygulanacak Usul ve Esaslara ulaşmak için tıklayınız.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız