Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Gündem | Kahramanmaraş depremlerinde altyapısı çökmüştü, yenileniyor

Kahramanmaraş depremlerinde altyapısı çökmüştü, yenileniyor

Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar gören içme suyu şebekelerinden 35'i yenilendi, 30'u onarıldı, ekonomik ömrünü tamamlayan depolar da değiştirildi. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin en çok yıkıma yol açtığı kentlerin başında Hatay yer aldı.

Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar gören içme suyu şebekelerinden 35'i yenilendi, 30'u onarıldı, ekonomik ömrünü tamamlayan depolar da değiştirildi. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin en çok yıkıma yol açtığı kentlerin başında Hatay yer aldı.

Kahramanmaraş depremlerinde altyapısı çökmüştü, yenileniyor

Kahramanmaraş, 22 Mayıs 2025 -

Ardından Defne merkezli 6,4 ve 5,8'lik sarsıntılardan da etkilenen kentte, yaklaşık 83 bin binanın yanı sıra içme suyu ve atık su altyapısı zarar gördü.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünce (HATSU) kentte suya erişimin sorunsuz hale getirilmesi için çalışmalar yapıldı.

Bu kapsamda ekipler, son 13 ayda içme suyu şebekelerinden 35'ini yeniledi, 30'unun da onarımını gerçekleştirdi.

Atık su altyapısını da iyileştiren ekipler, afette hasar gören veya ekonomik ömrünü tamamlayan içme suyu depolarının yenilenmesi için çalışma yaptı.

Samandağ ilçesi Yeşilyazı Mahallesi'ne 100 metreküp hacimli yeni içme suyu deposu kazandıran ekipler, Yayladağı ilçesi Uluyol Mahallesi'ne 100 metreküp, Yeşiltepe Mahallesi'ne 50 metreküp, Altınözü ilçesi Altınkaya Mahallesi'ne 100 metreküp, Antakya ilçesi Mansurlu Mahallesi'ne de 100 metreküp hacimli prefabrik depo inşa etti.

5 bin haneye perlatör dağıtıldı

Çalışmaların devamında kesintisiz su temini amacıyla Altınözü ilçesi Hanyolu Mahallesi'nde sondaj kuyusu açıldı, İskenderun Feyezan Kanalı'nda altyapı eksikleri giderildi.

Ekipler, 5 bin haneye de musluk başlıklarına takıldıktan sonra su akışını düzenleyen ve yüzde 40 tasarruf sağlayan perlatör dağıttı.

176 binden fazla su arızasına müdahale edildi

HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir, 13 ayda 176 binden fazla su arızasına müdahale ettiklerini söyledi.

Göreve geldikleri günden itibaren su altyapısını düzeltmeye çalıştıklarını dile getiren Cihangir, şöyle konuştu: "Deprem kaynaklı oluşan hasar, fenni olmayan mevcut altyapı ve ekonomik ömrünü tamamlamış 30-50 yıllık altyapıdan kaynaklı bölgemizde çok ciddi arızalar vardı. Bir yandan bunlara müdahale ederken, diğer yandan da muhtemel arızaların oluşmaması adına müdahaleler yaptık. 100 bin metreden fazla altyapının temizliğini gerçekleştirdik."

Cihangir, tüm ilçelere arıtma tesisi kazandırmayı ve içme suyunun sağlıklı iletilmesini amaçladıklarını anlattı.

Depremlerin ardından kırsal alanlardaki nüfus yoğunluğunun arttığına dikkati çeken Cihangir, "Deprem sonrası kuraklık ve iç göçten kaynaklı kırsal alanlarımızda susuzluklar yaşadık. Bu bölgelerde çok hızlı şekilde sondaj çalışmalarımızı yaptık. Kırsalda 100'ün üzerinde sondajı tamamladık ve susuzluk problemlerini çözdük." dedi.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız