Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen B-Reçete (Bitki Koruma Ürünleri Elektronik Reçete Sistemi), 1 Temmuz 2026 tarihi itibarıyla yürürlüğe girerken, üreticilerin bitki koruma ürünlerine erişiminde yeni uygulamalar devreye alındı.
Yeni sistemle birlikte, reçeteli satılması belirlenen bitki koruma ürünlerinin reçetelendirilmesi, takibi ve kayıt işlemleri elektronik ortamda yürütülecek. Böylece hem ürünlerin kullanımının daha etkin şekilde izlenmesi hem de bilinçli tarımsal üretimin desteklenmesi hedefleniyor.
5 aktif madde reçeteyle satılacak
Yeni uygulama kapsamında Abamectin, Acetamiprid, Diflubenzuron, Pyriproxyfen ve Quinclorac aktif maddelerini içeren bitki koruma ürünleri, 1 Temmuz 2026 tarihinden itibaren yalnızca reçete ile satılacak.
Bu ürünleri satın almak isteyen üreticilerin, Bakanlık tarafından yetkilendirilen kişiler tarafından düzenlenen elektronik reçeteye sahip olması gerekecek.
343 aktif maddede SMS onayı yeterli olacak
Reçete kapsamı dışında kalan 343 aktif madde için ise üreticilerin, Tarım ve Orman Bakanlığına ait Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), TÜKAS veya KOBÜKS sistemlerinden herhangi birinde güncel cep telefonu numarasının kayıtlı olması yeterli olacak.
Bu durumda üreticiler, bitki koruma ürünlerini bayilerden SMS onay kodu ile temin edebilecek.
Kayıt oluşturamayan üreticiler için taahhütlü satış uygulanacak
İlgili sistemlerde kayıt oluşturulamayan zorunlu durumlarda ise üreticiler, İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde oluşturulacak taahhüt doğrultusunda taahhütlü satış yöntemiyle bitki koruma ürünlerini satın alabilecek.
Satışlar dört farklı şekilde gerçekleştirilecek
Yeni düzenlemeye göre bitki koruma ürünlerinin satışı dört farklı yöntemle yapılacak:
- Reçeteli satış: Belirlenen 5 aktif maddeyi içeren ürünler elektronik reçete ile satılacak.
- Reçetesiz satış: ÇKS, TÜKAS veya KOBÜKS sistemlerinde güncel telefon bilgisi bulunan üreticiler SMS doğrulamasıyla ürün alabilecek.
- Taahhütlü satış: Sistem kayıtlarının oluşturulamadığı zorunlu durumlarda uygulanacak.
- Kapsam dışı satış: Kükürt ve bakır içerikli bitki koruma ürünleri reçete, SMS veya taahhüt şartı olmadan temin edilebilecek.
Uygulama belgesi zorunluluğu devam ediyor
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ticari amaçla bitkisel üretim yapan ve yalnızca kendisine ait ya da kira yoluyla üretim gerçekleştirdiği alanlarda bitki koruma ürünü uygulayacak kişilerin Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi alması gerektiğini de hatırlattı.
Belge almak isteyen üreticilerin İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince düzenlenen eğitimlere katılması, yapılacak değerlendirme sonucunda uygun bulunmaları halinde uygulayıcı belgesi almaya hak kazanacağı bildirildi.
Yetkililer, yeni sistemle ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabileceklerini belirterek, uygulamanın bitki koruma ürünlerinin kontrollü kullanımı ve kayıt altına alınması açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.