Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Gündem | 7,7 milyon yıllık kılıç dişli kaplan fosili bulundu

7,7 milyon yıllık kılıç dişli kaplan fosili bulundu

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Kayseri'de Yamula Barajı civarında gerçekleştirilen kazılarda bu yıl 7,7 milyon yıl öncesine ait kılıç dişli kaplan fosili bulunduğunu söyledi.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Kayseri'de Yamula Barajı civarında gerçekleştirilen kazılarda bu yıl 7,7 milyon yıl öncesine ait kılıç dişli kaplan fosili bulunduğunu söyledi.

7,7 milyon yıllık kılıç dişli kaplan fosili bulundu

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kazının bilimsel danışman heyetinde yer alan Prof. Dr. Başoğlu ve Prof. Dr. Pınar Gözlük Kırmızıoğlu ile kazı alanında incelemelerde bulundu.

Büyükkılıç, ayaklandırma çalışması kapsamında 3D yazıcıyla yapılan zürafa fosilinin de yer aldığı kazı alanında, temsili kazı yaptı.

Fosillerin 7,7 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirten Büyükkılıç, buradaki zenginliğin göz ardı edilemeyeceğini, fillerin atası, gergedanlar, zürafalar, 3 toynaklı atlar ve sırtlan gibi yırtıcı hayvanlar başta olmak üzere her çeşitten fosilin bulunduğunu söyledi.

Özellikle bulunan fil kafataslarının önemli olduğuna dikkati çeken Büyükkılıç, fosillerin sergileneceği müzenin inşaatının sürdüğünü, gelecek yılın sonuna doğru tamamlanacağını kaydetti.

Prof. Dr. Başoğlu ise bölgenin fosil açısından çok zengin olduğunu, yurt dışından bilim insanlarının da bu projede yer aldığını, 3 bilimsel yayın yaptıklarını çünkü eldeki fosillerin dünyada eşi benzerinin bulunmadığını dile getirdi.

Bu yıl kazıların çok verimli geçtiğini vurgulayan Başoğlu, "3 hortumlu memeli kafatası bulduk. Bir sezonda bunu bulmak mucize gibi bir şey. Şu an laboratuvarda üzerinde incelemeler yapıyoruz. Yeni sürprizlerle karşınıza gelebiliriz belki yepyeni bir türden bahsedeceğiz ancak biraz zamana ihtiyaç var, çalışmalarımız bitsin, tanımlamalarımız bitsin açıklama yapacağız. Bu yılın başka önemli buluntusu da kılıç dişli kaplandı. Geç miyosenin baskın yırtıcısı, köpek dişlerinin uzunluğu 25-30 santimetreyi buluyor. Epey iri ama günümüzde nesli tükenmiş bir canlı." diye konuştu.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız