Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Genel | Türkiye dünyada ilke daha imza attı

Türkiye dünyada ilke daha imza attı

YDA Dalaman Havalimanı, çatı üzeri güneş enerji santralinin (GES) ikinci fazını tamamlayarak terminalin elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden karşılayan dünyadaki ilk havalimanı oldu.

YDA Dalaman Havalimanı, çatı üzeri güneş enerji santralinin (GES) ikinci fazını tamamlayarak terminalin elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden karşılayan dünyadaki ilk havalimanı oldu.

KAYNAK: Anadolu Ajansı
Türkiye dünyada ilke daha imza attı

Terminal çatısına kurulan GES'in ilk fazı Mayıs 2024'te devreye alınmıştı ve bu dönemde havalimanının elektrik ihtiyacının yüzde 55'inden fazlası güneş enerjisinden karşılanmaya başlanmıştı. Bu yıl haziranda ikinci fazın da tamamlanmasıyla yaklaşık 74 bin 500 metrekarelik çatı alanına kurulu 14,45 megavat kurulu güce sahip santralin yıllık yenilenebilir enerji üretim kapasitesi 20 bin megavatsaatin üzerine çıktı.

Böylece yılda yaklaşık 8 bin 500 ton karbondioksit emisyonunun önüne geçilmesi sağlanırken, elde edilen çevresel fayda yaklaşık 380 bin ağacın sağladığı karbon tutumuna eşdeğer seviyeye ulaşıyor.

Enerji üretiminin yanı sıra, terminal çatısına entegre edilen toplam 25 bin 500 panelin oluşturduğu gölgeleme etkisi, terminal iç sıcaklığını yaklaşık 2 derece düşürerek özellikle sıcak yaz aylarında soğutma amaçlı enerji tüketiminin azaltılmasına katkı sağlıyor.

Bu sayede sistem, yenilenebilir enerji üretimi ve enerji verimliliği yoluyla havalimanının sürdürülebilirlik performansını güçlendirirken, sektörde benzer uygulamaların yaygınlaşmasına yönelik çalışmalara örnek oluşturuyor.

Terminal çatısına kurulu GES'le havalimanı işletme maliyetleri düşüyor

YDA Dalaman Havalimanı Üst Yöneticisi Yiğit Laçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin terminal çatısına kurulu GES'le elektrik ihtiyacının tamamını karşılayan ilk havalimanı terminali olmasıyla benzerlerinden ayrıştığını söyledi.

Projenin ilave araziye ihtiyaç duymadan mevcut terminal yapısını yenilenebilir enerji üreten bir tesise dönüştürdüğünü belirten Laçin, "Üstelik terminal çatısından ürettiğimiz enerji, yıllık elektrik ihtiyacımızın tamamını karşılıyor. Bu yönüyle projemizin dünyada bir ilk olduğunu söyleyebiliriz." dedi.
Havalimanının yıllık 5 milyondan fazla yolcuya hizmet verdiğini kaydeden Laçin, sürdürülebilirliğin yalnızca enerji projeleriyle sınırlı olmadığını, kaynak yönetimi, dijitalleşme ve atık yönetimi gibi alanlarda da çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Laçin, Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI) Havalimanı Karbon Akreditasyonu Programı kapsamında karbon nötr havalimanı statüsünü belgeleyen Level 3+ sertifikasına sahip olduklarını ifade ederek, "Bu alandaki çalışmalarımıza devam ederek geleceğin havalimanlarının sürdürülebilirlikten bağımsız düşünülemeyeceğini göstermeyi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Geleceğin havalimanları sürdürülebilirlik uygulamalarıyla şekilleniyor

Laçin, projenin çıkış noktasının bölgenin doğal değerlerini koruma hedefi olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun sahil şeritlerinden birinin giriş kapısında faaliyet gösteriyoruz. Bu nedenle yalnızca bu doğadan faydalanan değil, aynı zamanda onu koruyan bir işletme olmayı hedefledik. Projenin temelinde de bu vizyon yer alıyor. Sürdürülebilirlik geleceğin havalimanlarının ayrılmaz bir parçası oldu. Geleceğin havalimanlarını sürdürülebilirlikten bağımsız düşünmek mümkün değil. Eğer geleceğin havalimanı olmak istiyorsak çevresel etkilerimizi de göz önünde bulundurmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Laçin, Türkiye'de benzer projelerin yaygınlaşmasını desteklediklerini belirterek, "Başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğümüz olmak üzere sürdürülebilirlik projelerine önemli destek veriliyor. Son dönemde diğer havalimanlarında da benzer uygulamaların hayata geçirildiğini görüyoruz. Bulunduğumuz doğadan yalnızca faydalanan değil, aynı zamanda onu koruyan işletmeler olmayı hedeflemeliyiz. Umarım Türkiye'deki tüm havalimanları da aynı bakış açısıyla bu tür projeleri hayata geçirir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız