Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | TOBB, kurulan şirket sayılarını açıkladı

TOBB, kurulan şirket sayılarını açıkladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), şirket kuruluş ve kapanışlarına ilişkin son verileri kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar, özellikle şirket ve kooperatif kuruluşlarında dikkat çekici bir gerilemeye işaret ederken, gerçek kişi ticari işletmelerde sınırlı da olsa artış yaşandığını ortaya koydu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), şirket kuruluş ve kapanışlarına ilişkin son verileri kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar, özellikle şirket ve kooperatif kuruluşlarında dikkat çekici bir gerilemeye işaret ederken, gerçek kişi ticari işletmelerde sınırlı da olsa artış yaşandığını ortaya koydu.

TOBB, kurulan şirket sayılarını açıkladı

TOBB verilerine göre, 2025 yılının ilk 11 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla kurulan şirket sayısı yüzde 1,8, kurulan kooperatif sayısı ise yüzde 32,3 oranında azaldı. Aynı dönemde kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 11,7 artış gösterdi.

Öte yandan kapanış rakamlarında ise tablo tersine döndü. İlk 11 ayda kapanan şirket sayısı yüzde 8,9, kapanan kooperatif sayısı yüzde 10,6 oranında artarken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 7,6 azaldı.

Kasım ayı verileri gerilemeyi teyit etti

Kasım 2025’te, Kasım 2024’e göre kurulan şirket sayısında yüzde 5,9, kurulan kooperatif sayısında yüzde 33 düşüş yaşandı. Aynı ayda kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 0,6 artış kaydetti. Kapanış tarafında ise Kasım ayında kapanan şirket sayısı yüzde 5,7, kapanan kooperatif sayısı yüzde 2,9, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 13,7 oranında azaldı.

Aylık bazda da düşüş var

Kasım 2025’te bir önceki aya kıyasla kurulan şirket sayısı yüzde 9,6, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,4, kurulan kooperatif sayısı yüzde 1,4 azaldı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 7,7, kapanan kooperatif sayısı yüzde 1, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 4,6 oranında geriledi.

Açıklanan veriler, şirket kuruluşlarında yıl genelinde ve aylık bazda süren düşüşün devam ettiğini gösterirken, gerçek kişi ticari işletmelerin girişimcilik tarafında görece daha dirençli bir görünüm sergilediğine işaret etti.

İstatistiğin tamamına ulaşmak için tıklayınız.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız