Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Az bulutlu
36°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | İsrafın önüne geçti, kuru meyvelerle ihracata gözünü dikti

İsrafın önüne geçti, kuru meyvelerle ihracata gözünü dikti

Isparta'nın Eğirdir ilçesine bağlı Balkırı köyünde yaşayan kadın girişimci Hilal Çevik, pazarlanamadığı için israf olma riski taşıyan meyveleri geleneksel yöntemlerle kurutarak katma değerli ürünlere dönüştürüyor.

Isparta'nın Eğirdir ilçesine bağlı Balkırı köyünde yaşayan kadın girişimci Hilal Çevik, pazarlanamadığı için israf olma riski taşıyan meyveleri geleneksel yöntemlerle kurutarak katma değerli ürünlere dönüştürüyor.

KAYNAK: Anadolu Ajansı
İsrafın önüne geçti, kuru meyvelerle ihracata gözünü dikti

Çevik'in girişimcilik yolculuğu, 2018 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün "Tarımda Genç Kadın Girişimciler Güçleniyor Projesi" kapsamında düzenlenen yarışmada elde ettiği üçüncülükle ivme kazandı.

Bir yıl sonra "Hilal'in Kuru Meyveleri" markasını oluşturan Çevik, üretimini her geçen sezon geliştirerek yörede pazarlanamayan meyveleri ekonomiye kazandırmaya başladı. Hilal Çevik, AA muhabirine, sezonuna göre kayısı, cennet hurması, elma, vişne, erik ve şeftali gibi meyveleri geleneksel yöntemlerle kuruttuklarını söyledi.

Yaklaşık 2 kilogram taze meyveden 1 kilogram kuru meyve elde ettiklerini belirten Çevik, asıl amacının gıda israfının önüne geçmek olduğunu, özellikle tüccar tarafından görünümü nedeniyle tercih edilmeyen ancak tüketilebilir durumdaki meyveleri değerlendirdiklerini kaydetti.

Üreticilerin kaliteli ve lekesiz meyvelerini rahatlıkla satabildiğini ifade eden Çevik, şöyle devam etti: "Tüccarın almadığı, yalnızca görünümünden dolayı pazarlanamayan meyveler çoğu zaman değerlendirilemiyor. Bu ürünleri alıp kurutuyorum. Eğirdir'de elma üretimi çok fazla. En kaliteli elmalar satılıyor, geriye kalan lekeli ama sağlıklı meyveler ise israf olabiliyor. Bunları ekonomiye kazandırıyoruz. Üstelik yalnızca meyveyi değil, kabuklarını da değerlendirerek sirke üretiyoruz. Böylece neredeyse hiçbir ürün boşa gitmiyor."

5 kilogram meyveyle başladım

Maddi imkansızlıklar ve ulaşım güçlüğü nedeniyle eğitim hayatını sürdüremediğini anlatan Çevik, buna rağmen üretim yapma ve kendi ayakları üzerinde durma hayalinden vazgeçmediğini dile getirdi.

Bahçelerde değerlendirilemeden kalan meyveleri fark etmesinin kendisi için dönüm noktası olduğunu aktaran Çevik, çevresinden "Yapamazsın, başaramazsın" şeklinde uyarılar aldığını ancak bu sözlere aldırmadan 5 kilogram meyveyle üretime başladığını söyledi. 
Çevik, "Daha çok okuyup daha çok başarmak istiyordum. Kendi ayaklarım üzerinde durmak en büyük hayalimdi. Bahçelerimizin kenarında israf olan meyveleri görünce, 'Neden bunları kurutup daha sağlıklı şekilde insanlara ulaştırmayayım?' diye düşündüm." ifadelerini kullandı.

İlk dönemlerde ürünlerini çevresine tanıtarak müşteri bulmaya çalıştığını anlatan Çevik, ilk siparişlerde ürünlerinden fazladan koyarak müşterilerinden bunları komşularına ikram etmelerini istediğini belirtti.

Ürünlerinin bu şekilde kulaktan kulağa yayıldığını ve zamanla sosyal medya üzerinden daha geniş bir müşteri kitlesine ulaştığını aktaran Çevik, insanların güvenini kazanmanın kendisi için en büyük başarı olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız