Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Ekonomi | 68 ülkeye ihraç eden Marmarabirlik'in hedefi Orta Doğu pazarı

68 ülkeye ihraç eden Marmarabirlik'in hedefi Orta Doğu pazarı

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldız, 68 ülkeye ihracat yaptıklarını, Suudi Arabistan merkezli özel bir çalışmayla Orta Doğu pazarına zeytin ve diğer ürünlerini göndermeyi hedeflediklerini söyledi.

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldız, 68 ülkeye ihracat yaptıklarını, Suudi Arabistan merkezli özel bir çalışmayla Orta Doğu pazarına zeytin ve diğer ürünlerini göndermeyi hedeflediklerini söyledi.

68 ülkeye ihraç eden Marmarabirlik'in hedefi Orta Doğu pazarı

Yıldız, 22 Ekim'de başlayan zeytin hasat sezonunun beklediklerinden iyi seyrettiğini, üretici ortaklarının hava şartları elverdiği müddetçe yoğun şekilde hasat yaptıklarını dile getirdi. Marmarabirlik'in bu sezon şimdiye kadar 28 bin ton civarında zeytin aldığını belirten Yıldız, yaklaşık 2,5 milyar liralık zeytin bedelinin 900 milyon liraya yakınının ortakların hesabına yattığını ifade etti.

Yıldız, Marmarabirlik'in bu sezon yaklaşık 67 bin ton ön beyan rekoltesi aldığını dile getirerek, "Ortaklarımızdan aldığımız ürün miktarını 70 bin ton civarlarına çıkarmayı hedeflerimizde başa koyduk. Bu sezon yoğunlukla iri mahsul olduğunu görmekteyiz. Özellikle kalitenin fazla olduğunu görüyoruz." dedi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre Türkiye genelinde bu sene zeytinde 2 milyon 450 bin ton civarında verim beklendiğini söyleyen Yıldız, "Geçen yıl 3 milyon tonun üstündeydi bu rakam. Geçen yıl çok aşırı ürün tuttuğundan dolayı yağlık zeytin fazlaydı. Bu sene sofralık zeytine baktığımızda Türkiye genelinde 2 milyon 450 bin tonun içinde 740 bin ton civarlarında sofralık zeytin olduğu tahmin edilmekte. Geçen yıla oranla birbirine yakın rakamlar." diye konuştu.

İhracat hedefimizi 50 milyon dolara çıkardık

Yıldız, Marmarabirlik'in 35 milyon dolarlık satışla rekor seviyede ihracat rakamına ulaştığına dikkati çekerek şöyle devam etti: "İhracat hedefimizi 50 milyon dolara çıkardık. Hem ülkemize katkı sağlamak hem de Türk markasını ve ürünlerini dünyaya tanıtmak amacıyla her geçen gün ilerleyerek devam ediyoruz. Avrupa'nın her yerine ihracat yapıyoruz. ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada başta olmak üzere 60'tan fazla ülkeye ihracatımız var. Sofralık siyah zeytin etnik pazara hitap ettiğinden ihracatta ana pazarımız gurbetçi Türklerimizin yoğun olduğu Avrupa ülkeleri. Şu an tanıtım çalışmalarımız devam ediyor. Geçenlerde Marmarabirlik Times Meydanı'nda tanıtıldı. Marmarabirlik markasını Amerika'da da daha farklı noktaya ulaştırmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor."

Suudi Arabistan merkezli bütün Orta Doğu ülkelerini hedefliyoruz

Marmarabirlik ürünlerinin yeni pazarlara ihraç edilmesi için çalışmalarını sürdüklerini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti: "Daha önce çok az olduğumuz ya da hiç olmadığımız Orta Doğu pazarında Suudi Arabistan merkezli özel bir çalışmamız var. O merkezden bütün Orta Doğu'ya erişebilmek adına Türk markamızı, kaliteli ürünlerimizi o bölgeye ulaştırmaya çalışıyoruz. Suudi Arabistan merkezli bütün Orta Doğu ülkelerini hedefliyoruz. O koordineyle orasını bir merkez seçip ticaretin yoğun olduğu bir bölge olarak değerlendirdiğimizde o merkezden bütün Orta Doğu'ya ticaretimizi ulaştırmayı planlıyoruz."

Yıldız, önemli bir tonajda zeytinin gökyüzünde, hava yolu yolcuları tarafından tüketildiğini, bazı uluslararası hava yolu şirketleriyle farklı çalışmalarının olduğunu, bunları artırarak büyümeye devam ettiklerini söyledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız