Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Eğitim | Zambiya'daki FETÖ bağlantılı okullar, Türkiye Maarif Vakfına devredildi

Zambiya'daki FETÖ bağlantılı okullar, Türkiye Maarif Vakfına devredildi

Zambiya'nın başkenti Lusaka'nın Kabulonga bölgesinde bulunan FETÖ bağlantılı okullar, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit'in katıldığı resmî törenle Türkiye Maarif Vakfına devredildi.

Zambiya'nın başkenti Lusaka'nın Kabulonga bölgesinde bulunan FETÖ bağlantılı okullar, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit'in katıldığı resmî törenle Türkiye Maarif Vakfına devredildi.

Zambiya'daki FETÖ bağlantılı okullar, Türkiye Maarif Vakfına devredildi

Kahramanmaraş, 29 Mart 2025 -

50 dönümlük geniş bir kampüste yer alan Lusaka Uluslararası Maarif Okullarında düzenlenen açılış töreni, aynı zamanda iki ülke arasındaki eğitim iş birliğinde yeni bir dönemin de habercisi oldu. 

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Macit'in katılımıyla düzenlenen açılış töreninde Zambiya Eğitim Bakanı Douglas Syakalima, Zambiya Dışişleri, Uluslararası İşbirliği Bakanı Mulambo Hamakuni Haimbe, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Mahmut Özdil, Türkiye Cumhuriyeti Lusaka Büyükelçisi Barbaros Dicle ve çok sayıda yabancı misyon temsilcisi ile aileler hazır bulundu.

Bu açılış, yeni bir dönemin eşiği

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı M. Bilal Macit törendeki konuşmasında, Bakan Yusuf Tekin'in selamlarını ileterek, Maarif Okullarının Zambiya halkı ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi. Açılışın yalnızca iki ülke arasındaki dostluğu değil, aynı zamanda eğitim alanındaki küresel işbirliğini de güçlendireceğini belirtti.

Zambiyalı bakanlardan tam destek

Zambiya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Haimbe, Türkiye ile Zambiya arasındaki ilişkilerin artan bir ivmeyle geliştiğini vurgulayarak, Maarif Okullarının bu ilişkilerde önemli bir rol oynayacağını söyledi. Eğitim Bakanı Syakalima ise Türkiye ile işbirliğini daha da ileriye taşımak istediklerini dile getirerek, "Bu yatırımlar ülkemizin eğitim vizyonuna büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Lusaka Büyükelçisi Barbaros Dicle de "Türkiye, Zambiya ile dostluğuna değer vermekte ve ikili ilişkilerini her alanda güçlendirmeye kararlıdır." diye konuştu. Dicle şöyle devam etti, “Uluslararası Maarif Okullarının, öğrencilere daha aydınlık bir gelecek inşa etmeleri için gerekli bilgi, beceri ve fırsatları sunmada önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz.  Zambiya'daki okulların  TMV'ye devri Türkiye tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Bu önemli adım, yalnızca eğitim fırsatlarını genişletmekle kalmayacak, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel bağları daha da güçlendirecektir. Bu okulu sadece eğitim işbirliği olarak değil, halklarımızı birbirine daha da yakınlaştıran dostluk ve ortak değerler köprüsü olarak görüyoruz.”

Kaderlerimizi birbirine bağlamaya geldik

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Mahmut M. Özdil ise 2016'dan bu yana 55 ülkede 70 bin öğrenciye ulaştıklarını vurgulayarak, Maarif Vakfının sadece eğitim değil, aynı zamanda kalpler arasında köprü kurmayı hedeflediğini söyledi. Özdil, "Eğitim sadece öğretmek değil, bağ kurma işidir. Maarif Vakfı olarak biz, dönüşümün bilgi ve değerleri paylaşmakla mümkün olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Renkli tören, umutlu gelecek

Yerel dans gösterileri, öğrencilerin okuduğu şiirler ve okul kampüsünün tanıtım turuyla renklenen törende, Maarif Vakfının Zambiya'daki yeni dönemi resmen başlamış oldu. 2011 yılında kurulan ve 2020'de mahkeme kararıyla kamulaştırılan okul, son dört yıldır geçici bir heyet tarafından yönetiliyordu.

Devir sonrası öğrenci sayısında dikkat çekici bir artış yaşandı. Kayyum döneminde 300 civarına düşen öğrenci mevcudu, bugün 636'ya ulaştı. Ana sınıfından liseye kadar eğitim veren okullarda fiziki ve akademik iyileştirme çalışmaları hız kesmeden sürüyor.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız