Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Kapalı
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Eğitim | KİÜ’de Madde Bağımlılığı Ve Uyuşturucu İle Mücadele konulu seminer düzenlendi

KİÜ’de Madde Bağımlılığı Ve Uyuşturucu İle Mücadele konulu seminer düzenlendi

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından, üniversite öğrencilerine yönelik ‘Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucu ile Mücadele’ konulu seminer düzenlendi.

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından, üniversite öğrencilerine yönelik ‘Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucu ile Mücadele’ konulu seminer düzenlendi.

KİÜ’de Madde Bağımlılığı Ve Uyuşturucu İle Mücadele konulu seminer düzenlendi

KİÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminer, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Öğrencilerin ilgiyle takip ettiği seminerde konuşan Narko Rehber Gökhan Sapancı, Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadelede dünyanın ve Avrupa’nın en başarılı ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Uyuşturucudan ve madde kullanımından tamamen soyutlanmış bir toplum hayal ettiklerini ifade eden Sapancı, bu noktada güvenlik güçlerinin aldığı önlemler kadar, gençlere de büyük görevler düştüğünü belirtti. 

Uyuşturucu maddeye başlama nedenleri, hedef alınan yaş grupları, madde kullanımında arkadaş etkisi, madde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan sağlık, sosyal ve ekonomik çöküşler hakkında da bilgiler veren Sapancı, şöyle konuştu: “Madde bağımlılığı nedir diye sorduğumuzda, bağımlılık yapıcı bir madde hücrezimizin merkezine yerleşmesi durumudur. O madde bundan sonra diyor ki, ‘vücudun temel ihtiyaçları olan yeme içme, vitaminler, mineraller artık benim ikincil ihtiyacımdır. Sen artık ne yaparsan yap, bana kullandığım bu maddeyi bul’ diyor. Yani karşı konulmaz bir şekilde bu maddeyi arzulama durumuna, maddeyi bulamadığında yoksunluk çekme ve maddeyi bırakmakta zorlanma durumuna, madde bağımlılığı diyoruz. Maddeye başlama nedenlerine gelince bu bir döngü şeklindedir. Bu bizim narkolog anket projemizden elde ettiğimiz bir veri. Genel olarak, merak etme, arkadaş ısrarı, özenme, kişisel sorunlar, ailevi sorunlar ve eğlence amaçlı şeklinde bir sıralaması var. Biz bunu hiyerarşik bir sıralamaya koyamadık. Çünkü tamamen iç içe geçmiş ve hepsinin içerisinde de arkadaş etkisinin olduğu bir tablo karşımıza çıkıyor. Uyuşturucu maddenin hedef kitlesi genel olarak 15-24 yaş aralığıdır. Yani 15 yaş, ergenliğin en çetin olduğu, arkadaş etkisinin en yoğun olarak görüldüğü, arkadaş düşüncelerinin her şeyden daha önemli olduğu bir yaş dönemi. Bu dönemde madde kullanılan bir ortama giren, ailevi ve kişisel sorunları olan bir gençte, merak etkisi uyanıyor ve özeniyor. Bağımlı bir arkadaşın ise tek bir amacı var, arkadaşını da bağımlı yapmak. Çünkü yoksunluk çektiklerinde bir kişi daha fazla yanında olduğunda, maddeye ulaşımının daha kolay olabileceğini düşünerek, sizi o ortama çekmeye çalışır. Şimdi bizim bir sözümüz var, iyi olmak yetmez, kötü olandan da uzak durmak gerekir. Yani şöyle bir düşünce olabilir sizde, ‘ben her ortama girerim ancak etkilenmem.’ Böyle bir şey yok. Bu bulaşıcı bir durum. Böyle bir ortam gördüğümüzde bu ortamdan direkt olarak kendimizi soyutluyoruz, uzak duruyoruz ve gençlerimizden en çok istediğimiz şey ‘hayır’ diyebilmeyi öğrenmeleri. Uyuşturucu maddeye ve bütün kötü şeylere gençlerimizin ‘hayır’ demesini çok istiyoruz. Bunu diyebilen bir toplum hayal ediyoruz ve bunu başaracağımıza inanıyoruz.”

Sokak satıcıları, uyuşturucu ile ilgili yasal mevzuat ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Uyuma” projesi hakkında da bilgiler veren Sapancı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim ‘Uyuma’ programımız var, bildirimlerinizi buradan yaparak bize destek olmanız gerekiyor. Bu uygulamadan yaptığınız hiçbir bildirim karşı tarafa aktarılmaz. Yani bildirdiğiniz kişi örneğin karşı komşunuz veyahut belalı bir birey, bu hiç önemli değil. Böyle bir durumda karşılaştığınızda bildirimde bulunan kişilerin kimlik bilgilerinin kesinlikle açıklanmadığını, tamamen gizli kaldığını gönül rahatlığıyla bildirimde bulunması gerektiğini sizlerde birer narko rehber olarak çevrenize söylemeniz gerekiyor. Bu program İçişleri Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzce hayata geçirilmiş çok önemli bir proje. Polisin eli ayağı. Bu aplikasyonu telefonunuza indirip yüklemenizi rica ediyorum. Ardından, madde bağımlılığı veya benzer bir durum gördüğünüzde programdaki uyuma butonuna basarak bildirimde bulunabilirsiniz. Burada anlatmak istediğimiz bildirimimizi yapıyoruz. Akabinde kendinizi riske atmadan, video ve resimleri de, konum bilgisi paylaşarak bildirim yapabilirsiniz arkadaşlar. Bunu telefonlarınıza indirmenizi rica ediyorum.”

Seminerin son bölümünde, narkotik dedektör köpekleri "Alfi" ve “Gölge” tarafından mini bir gösteri yapılarak, hünerleri sergilendi. 

Programa, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, KİÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, PTT Başmüdürü Harun Oğuzhanoğlu, KİÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Küçükönder, Prof. Dr. Nuri Kahveci, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lale Dönbak, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Türkmen, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Günün anısına KİÜ Rektörü Prof. Dr. Özgül tarafından, İl Emniyet Müdürü Cebeloğlu’na çiçek takdiminde bulunuldu. 
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız