Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Az bulutlu
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Diğer | Bayraktar, ‘Ana hedefimiz, Türkiye'nin gaz arz güvenliğini sağlamak’

Bayraktar, ‘Ana hedefimiz, Türkiye'nin gaz arz güvenliğini sağlamak’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ana hedeflerinin Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayarak “Çünkü gazı; evlerde, sanayide ve elektrik üretiminde kullanıyoruz. Bu alanların hepsinde talep artıyor. Yani doğal gaz, Türkiye için hayati öneme sahip.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ana hedeflerinin Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayarak “Çünkü gazı; evlerde, sanayide ve elektrik üretiminde kullanıyoruz. Bu alanların hepsinde talep artıyor. Yani doğal gaz, Türkiye için hayati öneme sahip.” dedi.

Bayraktar, ‘Ana hedefimiz, Türkiye'nin gaz arz güvenliğini sağlamak’

Kahramanmaraş, 10 Ekim 2025-

Bakan Bayraktar, 14. St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Bayraktar, enerji dünyasındaki tek mega trendin elektrifikasyon olduğunu belirterek ulaşım, tarım ve sanayi gibi alanların tümünün elektrikli hale geldiğini ifade etti.

Bayraktar, Türkiye'de elektrik talebinin önümüzdeki 20 yılda 3 katına çıkacağını, sürdürülebilir ve uygun maliyetli enerjiye ulaşmak için kapsayıcı, esnek ve dengeli bir strateji geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak "İşte bu yüzden Türkiye'nin yenilenebilir enerji tarafında büyük yatırımlar yaptığını ve politikalar açıkladığını görüyorsunuz. Güneş, rüzgâr, deniz üstü rüzgâr, jeotermal ve biyokütle gibi kaynaklar sayesinde büyük bir potansiyelimiz var.” dedi.

20 gigavat hedefi

2035 yılı için en az 120 gigavat güneş ve rüzgâr kapasitesi hedefinden bahseden Bayraktar, “Aynı zamanda, nükleer enerji üretimine de ciddi yatırım yapıyoruz. Rus ortaklarımızla birlikte, Akkuyu'da 4 reaktör inşa ediyoruz. Sinop ve Trakya'da 8 yeni reaktör daha eklemeyi planlıyoruz. Ayrıca küçük modüler reaktörleri devreye alacağız. 2050 yılına kadar 20 gigavat nükleer enerji üretim kapasitesine sahip olacağız." diye konuştu.

Bayraktar, tüm bu yatırımların yanında elektrik üretiminde doğal gaza ihtiyaç olduğunu kaydederek doğal gazın büyük bir kısmını boru hatlarıyla ithal ettiklerini hatırlattı ve “Rusya ile Gazprom ile onlarca yıldır süren güvenilir bir tedarik ortaklığımız var. 1980'lerde başlayan bu iş birliği hala devam ediyor. İran ve Azerbaycan'dan da boru hatlarıyla gaz alıyoruz. Ancak özellikle 2016'dan sonra, ABD'den gelen enerjiyle birlikte LNG piyasasında büyük bir artış gördük." ifadelerini kullandı.

Arz güvenliği

Bayraktar, 2016'dan bu yana yaptıkları yatırımlarla gazlaştırma kapasitesini yaklaşık 5 kat arttırdıklarını bildirerek “Bu süreçte TürkAkım, TANAP gibi yeni boru hattı projelerine de büyük yatırımlar yaptık. Ana hedefimiz, Türkiye'nin gaz arz güvenliğini sağlamaktır. Çünkü gazı evlerde, sanayide ve elektrik üretiminde kullanıyoruz. Bu alanların hepsinde talep artıyor. Yani doğal gaz, Türkiye için hayati öneme sahip.” değerlendirmesini yaptı.

Petrol ve doğal gazda odaklandıkları bir diğer alanın arama ve üretim olduğunun altını çizen Bayraktar, “Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de deniz üstü faaliyetlere, üretimden taşımaya kadar tüm altyapıya yatırım yapıyoruz. Sonuçta hedefimiz, vatandaşlarımıza ve müşterilerimize güvenli, uygun fiyatlı enerji arzını sağlamak." açıklamasını yaptı.

Rekabetçi hale geldi

Bayraktar, 2000'lerin başında ABD'de kömürden gaza geçiş yaşandığını ve elektriğin kömür yerine doğal gazdan üretilmeye başlandığını anımsatarak şöyle devam etti: Esas neden, gazdan elektrik üretim maliyetinin kömürden çok daha rekabetçi hale gelmesidir. Sadece arz güvenliğine değil aynı zamanda rekabetçiliğe, uygun fiyata ve ucuz enerjiye odaklanmalıyız. Çünkü bunlar hem Türkiye'nin hem de küresel gaz piyasasının geleceği için kilit unsurlardır. Biz sadece ülkenin doğal gaz arz güvenliğine odaklanmıyoruz, aynı zamanda bölgeye, özellikle Güneydoğu Avrupa'ya da bu konuda katkı sağlamak istiyoruz. Böylece onlar da bizim alt yapımızı kullanarak enerji arz güvenliğini sağlayabilirler.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız