Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Kahramanmaraş | Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev’e Kahramanmaraş’ın tescilli el sanatları hediyesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev’e Kahramanmaraş’ın tescilli el sanatları hediyesi

Azerbaycan Mahallesi’nde düzenlenen 250 Bininci Konut Kura Çekimi ve Anahtar Teslim Töreni programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Kahramanmaraş’ın tescilli el sanatlarından ceviz oyma sandığı ve sim sırma hediye edildi.

Azerbaycan Mahallesi’nde düzenlenen 250 Bininci Konut Kura Çekimi ve Anahtar Teslim Töreni programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Kahramanmaraş’ın tescilli el sanatlarından ceviz oyma sandığı ve sim sırma hediye edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev’e Kahramanmaraş’ın tescilli el sanatları hediyesi

Kahramanmaraş, 19 Haziran Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i ağırlayarak tarihi bir güne daha tanıklık etti.

Azerbaycan Mahallesi’nde “250 Bininci Afet Konutu Kura Çekim ve Anahtar Teslim Töreni” kapsamında Kahramanmaraş’ta 3 bin 567 konut ve 744 iş yeri olmak üzere deprem bölgesinde toplam 49 bin 56 bağımsız bölümün kura çekimi yapılarak hak sahiplerine teslim edildi.

Törende konuşmaların ardından gerçekleşen hediye merasiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Kahramanmaraş’ın tescilli el sanatlarından ceviz oyma sandığı ve sim sırma hediye edildi. Kahramanmaraş’ın tescilli ürünleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev’in beğenisini kazandı.

Kahramanmaraş’ın nadide değerleri, sim sırma ve ceviz oyma sandık

Kahramanmaraş’ın köklü el sanatları arasında yer alan sim sırma, ince zevk ve yüksek el işçiliği gerektiren zarif bir süsleme sanatıdır. Altın ya da gümüş rengindeki metal ipliklerle yapılan bu işlemeler, özellikle bindallı, kaftan, seccade ve örtü gibi geleneksel tekstil ürünlerinde kullanılır. Yüzyıllardır ustadan çırağa aktarılan bu sanat, hem kültürel bir miras hem de Kahramanmaraş’ın özgün estetik anlayışının bir yansıması olarak tescillenmiştir.

Ceviz Oyma Sandık ise şehrin zengin ağaç işçiliği geleneğinin en nadide örnekleri arasında yer alır. Genellikle yerli ceviz ağacından üretilen bu sandıklar, el işçiliğiyle işlenen motifleriyle dikkat çeker. Hem estetik hem de işlevsel olan bu sandıklar, geçmişte çeyizlerin saklandığı değerli eşyalar arasında sayılırdı.

Günümüzde ise hem geleneksel hem de hediyelik eşya olarak kıymet görmeye devam eden ceviz oyma sandıklar, Kahramanmaraş’ın kültürel zenginliğini yaşatmayı sürdürüyor.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız