Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Az bulutlu
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Yaşam | Fiyat etiketinde yeni dönem başlıyor

Fiyat etiketinde yeni dönem başlıyor

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve piyasalarda fiyat şeffaflığını artırmak amacıyla yürüttüğü düzenleme, denetim ve yaptırımlara kararlılıkla devam ediyor. Bu amaçla Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler 3044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve piyasalarda fiyat şeffaflığını artırmak amacıyla yürüttüğü düzenleme, denetim ve yaptırımlara kararlılıkla devam ediyor. Bu amaçla Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler 3044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Fiyat etiketinde yeni dönem başlıyor

Vatandaşların günlük yaşamda sıklıkla hizmet aldığı lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri işletmelerde; fiyatların açık, erişilebilir ve dürüst biçimde sunulmasını sağlamak üzere yeni uygulamalar hayata geçiriliyor.

İşletmelere fiyat bilgisi paylaşımı zorunluluğu getirildi

Lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek-içecek hizmeti sunan ve kriterleri Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen işletmeler, fiyat listelerine ilişkin bilgileri elektronik sistem üzerinden Ticaret Bakanlığımıza aktarmakla yükümlü olacaktır.

Bu veriler, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılabilecek; kamuoyunun şeffaf biçimde erişimine sunulacaktır.

Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Ticaret Bakanlığımızca belirlenerek ilan edilecektir

Bu düzenleme ile tüketicilerimiz, hizmet almak istedikleri işletmelerin fiyat bilgilerine her yerden, her an dijital ortamda erişebilme imkânına kavuşacaktır.

Açıkta satılan ürünlerde dara miktarını düşme zorunluluğu getirildi

Satıcı tarafından açıkta ve tüketici huzurunda tartılarak satılan ürünlerde, malın içinde bulunduğu kap veya ambalajın ağırlığı (dara) artık zorunlu olarak düşülecektir.

Bu sayede tüketicilerimiz yalnızca satın aldıkları ürünün ağırlığı kadar ödeme yapacak; haksız fiyatlandırmanın önüne geçilerek adil ticaret ilkesi güçlendirilmiş olacaktır.

Karekodla fiyat listesine erişim dönemi başladı

Yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmeler, fiyat listelerini tüketicilerin erişimine karekod (QR kod) yöntemiyle de sunabilecektir. Tüketicilerimizin talebi hâlinde işletmeler, fiyat listesini fiziksel olarak da göstermekle yükümlü olacaktır. Bu sayede vatandaşlarımız, fiyat bilgilerine hem dijital hem fiziki ortamda hızlı, kolay ve şeffaf biçimde ulaşabilecektir.

Kitap ve dergi satışlarında elektronik fiyat gösterimine geçiliyor

Kitap, dergi, gazete ve benzeri ürünleri satan işletmelerde ürün fiyatlarının yalnızca etiketle değil, aynı zamanda elektronik cihazlar aracılığıyla da gösterilebilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu düzenleme, tüketicilerimizin söz konusu ürünlerin fiyatlarını daha kolay, hızlı ve doğru şekilde öğrenebilmesini sağlayacaktır.

Lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri işletmeler nezdinde fiyat listeleri ve uygulamaları titizlikle denetlenmektedir.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız