Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Teknoloji | Yapay zekâ ile iş dünyasını dönüştürmek

Yapay zekâ ile iş dünyasını dönüştürmek

Kahramanmaraş Teknokent Genel Müdürü Oğuz Ciğerlioğlu, Ekonomi-X Gazetesine özel değerlendirmelerde bulunarak yapay zekâ uygulamaları üzerinde çalışan firmaların görüşlerini okurlarımız için paylaştı.

Kahramanmaraş Teknokent Genel Müdürü Oğuz Ciğerlioğlu, Ekonomi-X Gazetesine özel değerlendirmelerde bulunarak yapay zekâ uygulamaları üzerinde çalışan firmaların görüşlerini okurlarımız için paylaştı.

Yapay zekâ ile iş dünyasını dönüştürmek

Kahramanmaraş Teknokent Genel Müdürü Oğuz Ciğerlioğlu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yter verdi: “Kahramanmaraş Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yönetici şirketi olan Kahramanmaraş Teknokent, Ar-Ge çalışmaları yapan yeni teknolojilere yönelik firmaların, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin imkânlarından da yararlanarak teknoloji veya yazılım geliştirdikleri, Ar-Ge proje çıktılarını ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği bir ortamda hizmet veriyor. Bünyesindeki Kahramanmaraş Teknoloji Transfer Ofisi (KTTO) tanıtım-farkındalık, proje destek hizmetleri, üniversite-sanayi iş birliği, girişimcilik ve fikri sınai mülkiyet haklarının yönetim modüllerini aktif etmiş durumda.  Kahramanmaraş Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Doküman Birimiyle araştırma ve geliştirme yapan kişi, kurum ve kuruluşlara, sanayicilere, sınai mülkiyet hakları ile ilgili olarak ihtiyaç duyacakları her türlü bilgi ve belgenin sağlanması hedefleniyor. Mikro Kuluçka Merkezi, genç ve yeni işletmelerin gelişmesi için girişimcilere Bölge içinde indirimli ofis hizmetleri, yönetim desteği, mali kaynaklara erişim, iş ve teknik destek hizmetlerini sunarken Kuantum Ön Kuluçka Merkezi’nde iş fikri ya da hayata geçirmek istediği bir projesi olan henüz şirketleşmemiş girişimci adaylarına, fikirlerinin ya da projelerinin geliştirilmesi maksadıyla danışmanlık, mentorluk ve proje fikri doğrulamaya yönelik hizmet süreçleri devam ediyor.

65 Aktif firma, 173 tamamlanan proje 

Bölgenin kuruluşu sonrası firma faaliyetlerinden toplam 133 milyon lira AR-GE geliri ve 2 milyon 600 bin dolar ihracat gerçekleşmiş durumda. Bölgede 65 firma ile aktif faaliyet yürütülmekte ve bu firmalarda 300 Ar-Ge personeli istihdam edilerek 173 Ar-Ge/ Yazılım projesi başarı ile tamamlandı.

Yenilikçi projeler ve Ar-Ge faaliyetleri

Teknokentlerin, bulundukları bölgelerin ekonomik yapısını ve işgücünü olumlu yönde etkileme potansiyelinin yüksek olduğu görülmekte. Bu etkilerin sürdürülebilir olması için doğru politikalar ve destek mekanizmalarının oluşturulması ve dünya gündemindeki güncel teknolojik ve Ar-Ge çalışmaların izlenmesinin önemi her zamanki gibi ön plandadır. Amacımız güncel gelişmeleri takip ederek Yenilik ve Ar-Ge Yatırımları, Yeni İş Fırsatları, Melek Yatırımcıların Teknoloji Bölgelerine Çekilmesi, Bölgesel Kalkınma avantajları ortaya koymaktır. Görüldüğü üzere Teknokentler, yenilikçi projeler ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri için uygun ortamı hazırlamakta ve teknoloji tabanlı ürün ve hizmetlerin geliştirilmesini teşvik ederek yerelden globale kadar uzanan sistemde ekonomiye katma değer sağlamaktadır. 

Yapay zekâ alanındaki çalışmalar ve projeler

Bu bağlamda bölgedeki firmalar ve Kahramanmaraş Teknokent tarafından yapay zekâ alanındaki güncel gelişmeler de yakından takip edilmektedir. Kahramanmaraş Teknokent tarafından 2021-2022 yılları arasında DOĞAKA fizibilite desteği kapsamında Yapay Zekâ Sözel Veri Etiketleme Merkezi Raporu hazırlanmıştır. Proje kapsamında yapay zekâ ve veri yönetimi konusunda faaliyet yürüten ve bu alandaki çalışmalara ihtiyaç duyacak şirketler, kurumlar ve aynı zamanda bu alanda çalışma yürüten ve ek gelir sağlamak isteyen öğrenciler ve alt gelir grubuna sahip bireyler, ildeki kültürel gelişmeyi destekleyen kurum ve kuruluşların elde edeceği faydalar değerlendirilmiştir.  Fizibilite raporu ile edebiyatın da odağı olan Kahramanmaraş ilinin bölgesel ve ulusal dijitalleşmeye katkı sağlayacak olan doğal dil işlemeye yönelik sözlü veri etiketleme faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik kapasitesi araştırılmıştır. 

Yapay zekâ alanında bölgede Ar-Ge ve yazılım projesi yürüten firmaların görüşlerinin bilgi kapasitemize sağlayacağı katkı ve Kahramanmaraş’ta deprem sonrası dönemde hangi çıktıların ortaya koyulacağını öngörmemize yönelik fikir vermesi gelişmeleri takip etmek adına oldukça değerlidir.”
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız