Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Siyaset | CHP İl Kadın Kolları Başkanı İşlek: ‘Seçilmek ve yönetmek istiyoruz’

CHP İl Kadın Kolları Başkanı İşlek: ‘Seçilmek ve yönetmek istiyoruz’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş İl Kadın Kolları Başkanı Naile İşlek, 5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş İl Kadın Kolları Başkanı Naile İşlek, 5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

CHP İl Kadın Kolları Başkanı İşlek: ‘Seçilmek ve yönetmek istiyoruz’

Başkan Naile İşlek, açıklamasında: “Seçme ve seçilme hakkının tanınması; kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM de 5 Aralık 1934 tarihinde gerçekleşmiştir. Kadınların 19. yüzyıl da başlayan haklı mücadeleleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda birçok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde edilmiştir. 

1908’ de kurulan ilk kadın derneği, 1919’ da kadınların Kastamonu mitingi, 1923’ te nezihe muhittin tarafından kurulmak istenen Kadınlar Halk Fırkası ve 1923’ te siyasal haklar için kurulan Türk Kadınlar Birliği gibi olguların; 1930’ da yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkının, 1933’ de muhtar ve köy ihtiyar kurulu üyeliği seçme ve seçilme hakkının, 1934’ te  TBMM’ de seçme seçilme hakkının elde edilmesinde katkısı çok büyük olmuştur. 
Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri 1935’ te CHP milletvekilleri olarak TBMM’ ye girmiştir.

“Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir.” Demek, yeterli değildir. Kadınlar, anayasa ve yasalarla zorunlu kılınana özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe, “sonuçlarda eşitlik” sağlayamıyor. Asıl olan, “sonuçlarda eşitlik” anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar, devrimci talebimiz olan % 50 yani eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye yaratmak ve cumhuriyetle kazanılmış hakların korunarak yaşatılması için mücadele ediyoruz. Kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar ve yönetim organları da dahil olmak üzere hayatın her alanında Eşit Temsil, Eşit Katılımın sağlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın erkek eşitliğini demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biri olarak görüyoruz. 

Bugün 5 Aralık, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin yıl dönümü. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız