Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Sağlık | Organ nakillerinde kullanılan ilaç ve malzemelerin üretimi için yeni adım atıldı

Organ nakillerinde kullanılan ilaç ve malzemelerin üretimi için yeni adım atıldı

Dünyada nakil çeşitliliğiyle öne çıkan Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, organ nakillerinde kullanılan ilaç ve malzemelerin üretimi için çalışmalara ağırlık verdi.

Dünyada nakil çeşitliliğiyle öne çıkan Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, organ nakillerinde kullanılan ilaç ve malzemelerin üretimi için çalışmalara ağırlık verdi.

Organ nakillerinde kullanılan ilaç ve malzemelerin üretimi için yeni adım atıldı

Antalya, 05 Temmuz 2025 -

"İlklerin merkezi" olarak ifade edilen merkezde, dünyanın ilk kadavradan rahim, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerinin yanı sıra böbrek, karaciğer, kalp, pankreas gibi nakiller yapılıyor.

Her yaş grubundan hastaya kadavra veya canlı vericili organ nakillerinin yapıldığı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, her yıl çok sayıda hastanın yaşama umudu oluyor.

Kurulduğu günden bu yana binlerce organ bekleyen hastayı sağlığına kavuşturan merkezde, özellikle son yıllarda ameliyatların yanı sıra organ nakillerinde kullanılan ilaç ve malzemelerinin üretimi için çalışmalara da ağırlık verildi.

En çeşitli nakillerin yapıldığı merkeziz

Dünyada kadavradan ilk rahim naklini, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerini ekibiyle yapan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, organ bağışı konusunda biraz daha farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi.

Merkezin dünyada en çeşitli nakil yapılan yer olduğuna dikkati çeken Özkan, "Dünyada yapılıp da bizde yapılmayan bir nakil olmasın istiyoruz. Türkiye'de de Avrupa'da da çok iyi durumdayız." dedi.

Özkan, nakilleri yaparken sadece sayı olarak bakmadıklarını, en iyisini yapmak için çaba gösterdiklerini kaydetti.

Bunun için nakil öncesi hastanın iyi seçimi, ameliyata iyi hazırlanması, operasyon sonrası takiplerinin yapılmasına çok özen gösterdiklerini vurgulayan Özkan, şöyle konuştu: "Ameliyatlardan sonra nakil hastaları için kullandığımız ilaçların ve diğer malzemelerin altyapılarının ülkemizde yerli ve milli olması için de çalışıyoruz. Artık çok güzel laboratuvarlarımız var. Ülkemizde laboratuvar, araştırma kısmına da önem verilmeye başlandı. Biz de öncü olmaya çalışıyoruz. Güzel çalışmalarımız var. Yıllar içerisinde artık o ilaçları, malzemeleri sadece satın alan değil, dünyaya da ihraç edebilen bir ülke haline gelmek istiyoruz. Biz sadece klinik uygulama değil, arka planını da yapmaya çalışıyoruz."

Rahim nakline çok talep var

Özkan, böbrek nakli kadar da rahim nakli için de bekleyen hastanın olduğunu belirtti.

Yüzlerce hastanın rahim nakli için beklediğine dikkati çeken Özkan,"Dünyada bu nakli başlatan ülkeyiz. Mevzuatla ilgili altyapının oluşması gerekiyor. Yakın zamanda bu ameliyatlar da bir böbrek, karaciğer, kalp nakli gibi artık rutine inecektir." dedi.

Merkezde çalışmalarının aralıksız sürdüğünü dile getiren Özkan, bu kapsamda çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız