Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Az bulutlu
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Sağlık | MHP’li Aycan: ‘Şeker hastalığı zor bir hastalıktır’

MHP’li Aycan: ‘Şeker hastalığı zor bir hastalıktır’

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Meclis'te, Anadolu Tip 1 Diyabet Derneği Başkanı Seyda Yıldız, dernek üyeleri ve şeker hastalığı bulunan çocuklarla düzenlediği basın toplantısında, 14 Kasım'ın ‘Dünya Diyabetliler Günü’ olduğunu söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Meclis'te, Anadolu Tip 1 Diyabet Derneği Başkanı Seyda Yıldız, dernek üyeleri ve şeker hastalığı bulunan çocuklarla düzenlediği basın toplantısında, 14 Kasım'ın ‘Dünya Diyabetliler Günü’ olduğunu söyledi.

MHP’li Aycan: ‘Şeker hastalığı zor bir hastalıktır’

Diyabetin halk arasında şeker hastalığı olarak bilindiğini dile getiren Sefer Aycan, bu sağlık sorununun sadece Türkiye'de değil dünyada arttığına dikkati çekti.

Aycan, şeker hastalığının "tip 1" ve "tip 2" olarak belirtilen iki tipi olduğunu anlatarak "tip 1" diyabetin genellikle çocukluk döneminde başladığını bildirdi.

Türkiye'de yılda 1700 yeni vaka tespit edildiğini anlatan Aycan, bu hastalığın göze, böbreğe, kalbe, damarlara, bütün organlara, sinirlere zarar verdiğini, ömür boyu da sürdüğünü vurguladı. Aycan, "tip 2" diyabetin de ileri yaşlarda çıktığını, insanların spor yapmaması, beslenmesine dikkat etmesi gibi hatalarının bu hastalıkta etkisi olduğunu belirtti.

Bu hastalıkta sürekli ilaç kullanmak gerektiğine dikkati çeken Aycan, diyabet hastalarının takibinde, kan şekerini düzenli olarak ölçen "sensör" ile kandaki duruma göre insülin veren "pompa" isimli cihazların bulunduğunu söyledi.

Sefer Aycan, SGK'nin, pompanın yüzde 25'ini ödediğini dile getirerek, ancak hastaların genellikle ekonomik durumunun kötü olduğuna değindi. Aycan, "Şeker hastaları için hem sensörlerin, hem de pompanın tamamının SGK tarafından karşılanmasını istiyoruz. Özellikle tip 1 diyabetliler için mutlaka zorunlu. Tip 2 diyabetli olup da insüline bağımlı hale gelen kişiler için de bunu isteyebiliriz. Mutlaka sensör ve pompa, özellikle tip 1 diyabetliler için tamamıyla geri ödeme kapsamına alınmalıdır." diye konuştu.

Bununla ilgili SGK'ye talepte bulunan Aycan, bir karar çıkmadığını iddia ederek, bu talebin yerine getirilmesi için bir kez daha SGK'ye çağrıda bulundu.

Aycan, Kovid-19 salgınının önleme konusunda da tüm dünyanın başarısız olduğunu öne sürerek, hastalığı önlemek için hasta olanları ve temaslıları mutlaka toplumdan ayırmak gerektiğini belirtti.

Kovid-19'a karşı tam, güvenilir bir aşı ortayı çıkmadığını dile getiren Aycan, vatandaşın da yanlış bilgilendirilmemesi gerektiğini kaydetti.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız