Süleymanpaşa Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce hazırlanan "Karacakılavuz Dimi Dokuma Kurs Programı", Bakanlık tarafından onaylanarak e-Yaygın sistemindeki resmi kurs programları arasına dahil edildi.
Programın onaylanmasıyla kendine özgü desenleri ve dokuma tekniğiyle yüzyıllardır yaşatılan Karacakılavuz dimi dokuması, Türkiye'nin 81 ilindeki halk eğitimi merkezlerinde resmi müfredat kapsamında kurs olarak açılabilecek.
Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Karacakılavuz Mahallesi'nde kuşaktan kuşağa aktarılan dokuma geleneğinin Türkiye genelinde kurs programına alınmasıyla hem kültürel mirasın korunması hem de daha geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor.
Kurslarda geleneksel dokuma tekniklerinin öğretilmesinin yanı sıra bu alanda nitelikli usta öğreticilerin yetiştirilmesi amaçlanıyor. Programın, coğrafi işaretli Karacakılavuz dimi dokumasının sürdürülebilirliğine katkı sağlaması ve Tekirdağ'ın kültürel değerlerinin ülke genelinde daha fazla tanınmasına imkan sunması bekleniyor.
Gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlıyoruz
Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Faruk Karaküçük, AA muhabirine, Karacakılavuz dimi dokumasının kentin önemli kültürel miraslarından biri olduğunu söyledi.
Karacakılavuz'da yıllardır yaşatılan dokuma geleneğinin Milli Eğitim Bakanlığınca resmi kurs programına alınmasının önemli bir kazanım olduğunu belirten Karaküçük, "Bu program sayesinde Karacakılavuz dimi dokumasının yalnızca bölgemizde değil, Türkiye'nin farklı illerinde de tanınmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlıyoruz." dedi.
Süleymanpaşa Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Erdem Zeray da Karacakılavuz dimi dokumasının asırlardır kültürel bir değer olarak yaşatıldığını söyledi.
Dokumanın artık 81 ildeki halk eğitimi merkezlerinde kurs programında yer almasından mutlu olduklarını belirten Zeray, "Bununla birlikte 81 ilimizdeki vatandaşlarımız bu kurstan faydalanabilecek." dedi.
Karacakılavuz dimi dokumasının Balkanlar'dan bölgeye gelen vatandaşlar tarafından 1885 yılında ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretildiğini aktaran Zeray, "Seccade, çarşaf ve örtü gibi ürünler yapmışlar. Bu kültürel sanat günümüze kadar aktarıldı." ifadelerini kullandı.