Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Kültür | Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ailenin tarihsel sürecini kitaplaştırdı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ailenin tarihsel sürecini kitaplaştırdı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, nikâhtan boşanmaya, doğumdan ölüme, vasiyetten mahkeme kayıtlarına kadar aile ile ilgili 4 bin yıllık süreci kapsayan tüm verileri “Aile Tarihinden Belgeler” kitabında topladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, nikâhtan boşanmaya, doğumdan ölüme, vasiyetten mahkeme kayıtlarına kadar aile ile ilgili 4 bin yıllık süreci kapsayan tüm verileri “Aile Tarihinden Belgeler” kitabında topladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ailenin tarihsel sürecini kitaplaştırdı

Bakanlık tarafından hazırlanan, müze, arşiv ve özel koleksiyon dokümanlarıyla zenginleştirilen, Türkiye’deki farklı kuruluş, özel kişi ve koleksiyonlardan temin edilen belgelerin yer aldığı “Aile Tarihinden Belgeler” kitabı, yaklaşık 300 görsel ile ailenin gelişimine ışık tutuluyor. Çalışmada, arkeolojik kazı sonucu çıkan ve aile konusunu ele alan çivi yazılı tabletler de dikkat çekiyor.

Çivi yazılı belgeler ile Bizans dönemine ait malzemeler Ankara Anadolu Medeniyetleri, İstanbul, Çorum ve Sivas Arkeoloji Müzelerinden sağlanırken; Osmanlı dönemi belgelerinin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Topkapı Sarayı arşivinden, bir kısmı da özel koleksiyonlar, antikacı ve sahaflardan temin edildi.

Vatandaşlar da ellerinde bulunan Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına ait nikâh cüzdanlarını paylaşarak çalışmaya destek verdi.

Farklı dinlerden evlilik, doğum, vaftiz ve ölüm için hazırlanan belgelerin de eklendiği toplam 224 sayfalık kitabın sunuş bölümünü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık kaleme aldı.  Bakan Yanık, bugünkü belgelerde ailenin eşler ve çocuklar arası ilişkiler anlamında teminat altına alındığının görüldüğünü belirterek, “Yazılı belgeler aile tarihine şahitlik etmede en büyük zenginliğe sahiptir. Hukukî belgelere yansıyan doğum, evlilik ve ölüm devletlerde bir kayıt tutma evrimine işaret etmektedir. Geleneksel ve dinî meşruiyet yanında devletler resmî hukuk belgeleri ile ailenin varlığını teminat altına almıştır. Aile belgeleri bu çerçevede geleneksel sosyolojik yapıların hukukî devlet yapılarına dönüşmesine medeni hukuk üzerinden de işaret etmektedir” dedi.

Aile Tarihinden Belgeler çalışmasında, yaşanılan topraklardaki eski uygarlıklara ve Türk-İslam uygarlık çevresindeki diğer kültürlere yer verildiğini kaydeden Bakan Yanık, “Osmanlı arşiv zenginliği ile Cumhuriyet dönemi belgeleri buluşturulmuştur. Dört bin yıl öncenin ‘fakirlikte ve zenginlikte bir olmak’ ifadesi ile bugünün ‘iyi günde ve kötü günde bir olmak’ ifadesi, kil tabletlerde ve güncel nikâh törenlerinde aynı anlamı taşımaktadır. Bu aile için beşerî ve tarihî bir sürekliliğin yaşadığına dikkat çekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Aile Tarihinden Belgeler” kitabının tanıtım toplantısı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın katılımıyla 16 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız