Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Kahramanmaraş | Kahramanmaraş’ta 5 bin hanenin elektriği çöpten üretilecek

Kahramanmaraş’ta 5 bin hanenin elektriği çöpten üretilecek

Kahramanmaraş'ta 700 milyon lira yatırımla hayata geçirilen Kuzey İlçeler Entegre Katı Atık Tesisi'nde 5 ilçeden toplanan evsel atık işlenerek enerjiye dönüşecek ve 5 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Kahramanmaraş'ta 700 milyon lira yatırımla hayata geçirilen Kuzey İlçeler Entegre Katı Atık Tesisi'nde 5 ilçeden toplanan evsel atık işlenerek enerjiye dönüşecek ve 5 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

KAYNAK: Anadolu Ajansı
Kahramanmaraş’ta 5 bin hanenin elektriği çöpten üretilecek

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Dünya Bankası ve İller Bankası iş birliğiyle Afşin ilçesinde 56 dekar alanda kurulan tesis, Afşin, Ekinözü, Elbistan, Göksun ve Nurhak ilçelerinde oluşan evsel atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesini sağlarken, geri dönüşüm ve enerji üretimiyle de ekonomiye katkı sunacak.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, AA muhabirine, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından kentin yeniden imarı sürecinde çevre yatırımlarına ve sıfır atık projelerine öncelik verdiklerini söyledi.

Günlük 250 ton atık geri dönüşüm sürecine dahil ediliyor

Kuzey ilçelerinde uzun yıllardır devam eden vahşi depolama sorununu çözüme kavuşturduklarını belirten Görgel, şunları kaydetti: "Bu projemiz ile Ekinözü ve Nurhak ilçelerimizin evsel atıklarını vahşi depolama sahalarından tesisimize taşımaya başladık. Elbistan ve Afşin ilçelerimizde ise mevcut sahalarda rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Atıkların düzenli şekilde taşınabilmesi için transfer istasyonları kurduk. Böylece günlük 250 ton evsel atığın ayrıştırılması ve geri dönüşümünü sağlıyoruz. Hamdolsun Kahramanmaraş'ımızda evsel atık vahşi depolama sahası bırakmadık. Modern tesislerle vatandaşlarımıza karşı çevresel sorumluluğumuzu yerine getirmiş olduk."

Görgel, tesiste çöp miktarının istenilen seviyeye ulaşması halinde çöpten enerji üretimine geçileceğini ve yaklaşık 5 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.

Bu tür yatırımların doğrudan çevreye, insan sağlığına ve yaşam kalitesine katkı sunduğunu ifade eden Görgel, kent genelinde çevre altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Deprem atıkları da ekonomiye kazandırılıyor

Karacasu'da hizmete alınan günlük 4 bin ton kapasiteli Enkaz Atıkları Geri Kazanım Tesisi sayesinde deprem sonrası oluşan yıkıntı atıklarının ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırıldığını anlatan Görgel, tesisin deprem bölgesinde örnek çevre yatırımlarından biri olduğunu söyledi.

Çevre alanındaki yatırımların süreceğini belirten Görgel, Dünya Bankası destekli program kapsamında Elbistan ilçesinde Yıkıntı Atıkları Ayrıştırma ve Geri Kazanım Tesisi'nin de kurulacağını ifade ederek, "İnşallah burayı da kısa sürede faaliyete alacağız ve yıkıntı atıklarından elde edilen ürünleri yeniden ekonomiye kazandıracağız." dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız