Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Kapalı
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Kahramanmaraş | Kahramanmaraş’ta Labrusca üzüm yetiştiriciliği çalışmaları başladı

Kahramanmaraş’ta Labrusca üzüm yetiştiriciliği çalışmaları başladı

Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Türkoğlu Belediyesi işbirliğiyle Kahramanmaraş’ın yağışlı ve yüksek nemli yörelerinde yetiştirilmek üzere mantari hastalıklara dayanıklı ‘Labrusca’ türü üzümlerin yetiştiriciliği konusunda çalışmalar başlatıldı.

Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Türkoğlu Belediyesi işbirliğiyle Kahramanmaraş’ın yağışlı ve yüksek nemli yörelerinde yetiştirilmek üzere mantari hastalıklara dayanıklı ‘Labrusca’ türü üzümlerin yetiştiriciliği konusunda çalışmalar başlatıldı.

Kahramanmaraş’ta Labrusca üzüm yetiştiriciliği çalışmaları başladı

Kokulu Üzüm’, ‘Çilek Üzümü’, ‘Isabella’, ‘Amerikan Üzümü’ gibi farklı isimler ile anılan Labrusca üzümü, Türkiye’de Karadeniz ve Marmara bölgelerinde, nemli ve yağışlı iklime sahip alanlarda yetiştiriliyor. Labrusca çeşidi üzüm, nemli bölgelerde, diğer üzümlerin mantari hastalık ve zararlılar nedeniyle yetiştirilemediği alanlarda rahatlıkla yetiştirilebiliyor.

Kahramanmaraş’ta yöresel olarak nemli bölgeler ile yapılan baraj ve göletler münasebetiyle hava oransal neminin yükseldiği alanlarda mevcut yerel çeşitlerden oluşan bağ alanlarının özellikle mantarsal hastalıklara bağlı verim kayıpları yaşamaya başladığı gözlenirken, KSÜ bünyesinde nemli alanlarda yetiştirilmeye uygun ve mantarsal hastalıklara dayanıklı Labrusca türü üzüm yetiştiriciliği için çalışmalar bir süre önce başlatıldı.

Üzüm verimi yüksek ve genellikte pekmez yapımında yoğun olarak kullanılan Labrusca türü üzüm yetiştiriciliği için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından çoğaltılan üzüm fidanları geçtiğimiz yıl Andırın ilçesi sınırlarındaki çeşitli noktalarda denenmeye başlandı.

KSÜ tarafında yürütülen çalışmalara Türkoğlu Belediyesi de iştirak ederek, Türkoğlu ilçesinin yüksek rakımlı ve nemli yörelerinde Labrusca türü üzümlerin yetiştiriciliği için işbirliği yapılmaya başlandı.

Bu nedenle KSÜ tarafından başlatılan çalışmalara Türkoğlu Belediyesi’nin de iştiraki ile daha da hız verilmiş, bu kapsamda ilçenin farklı noktalarında denenmesi amacıyla çoğaltılan Labrusca fidanları Rektör Prof. Dr. Niyazi Can tarafından Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuşa’a teslim edildi.   

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız