Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Kahramanmaraş | Kahramanmaraş'ta başvuruların yüzde 43’ü tüketici lehine sonuçlandı

Kahramanmaraş'ta başvuruların yüzde 43’ü tüketici lehine sonuçlandı

Kahramanmaraş’ta tüketici haklarının korunması adına faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyetlerine 2025 yılının ilk altı ayında toplam 2785 başvuru yapıldı. Başvuruların 1039’u tüketici lehine, 1288’i tüketici aleyhine sonuçlanırken, 60 dosya görevsizlik nedeniyle reddedildi.

Kahramanmaraş’ta tüketici haklarının korunması adına faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyetlerine 2025 yılının ilk altı ayında toplam 2785 başvuru yapıldı. Başvuruların 1039’u tüketici lehine, 1288’i tüketici aleyhine sonuçlanırken, 60 dosya görevsizlik nedeniyle reddedildi.

Kahramanmaraş'ta başvuruların yüzde 43’ü tüketici lehine sonuçlandı

Kahramanmaraş genelinde 1 İl Tüketici Hakem Heyeti ile 2 İlçe Tüketici Hakem Heyeti aktif olarak hizmet verirken, diğer ilçelerdeki irtibat birimleri de Dulkadiroğlu ve Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyetleri bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Parasal sınır artırıldı

2024’te 0 – 104.000 TL arası uyuşmazlıklara bakan heyetler, 2025’te yeniden değerleme oranının %43,93 oranında artırılmasıyla birlikte artık 149.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda yetkili hale geldi. Bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemeleri devreye giriyor.

En çok şikayet perakende ve abonelik sektöründe

Başvurular sektörel bazda incelendiğinde, en fazla şikâyetin Perakende Ticaret, Abonelik Hizmetleri, Finansal Hizmetler ile Ulaşım/Sağlık/Eğitim hizmetleri sektörlerinden geldiği görüldü.

Özellikle Perakende Ticaret alanında 17,5 milyon TL’lik 1447 başvuru dikkat çekerken, bu başvuruların yaklaşık 2 milyon TL’si Tekstil ve Giyim Ürünlerine yönelik oldu.

511 dosyada bilirkişi incelemesi

2025 yılının ilk yarısında karara bağlanan başvuruların 511’i için bilirkişi görevlendirilmesi yapıldı. Bu dosyalarda ürün ya da hizmetlerin teknik ve hukuki değerlendirmeleri bağımsız uzmanlar tarafından gerçekleştirildi.

Adaletin temsilcisi gibi çalışıyoruz

Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, yaptığı açıklamada şunları kaydetti, “Bizler adı üstünde hakem heyetleri olarak satıcı ve tüketici arasında adeta köprü oluyoruz. Mahkemelerimizin yükünü hafifletiyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız; adaletin yerini bulması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için büyük bir hassasiyetle çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın haklarını ararken bize duyduğu güveni boşa çıkarmamak en temel görevimizdir.”
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız