Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Kahramanmaraş | Çerkes Sürgünü’nün 161’inci yıl dönümünde anma etkinliği düzenlendi

Çerkes Sürgünü’nün 161’inci yıl dönümünde anma etkinliği düzenlendi

1864 Çerkes Sürgünü’nün 161. yıl dönümü dolayısıyla Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi Fındık Mahallesi’nde düzenlenen anma programına katılan Başkan Görgel, ‘Bugün bu buluşmada olduğu gibi hüzünde de bir arada oluyoruz, yarın sevincimizde de inşallah bir arada buluşacağız. Bu topraklar hepimizin, bizim birbirimizden bir farkımız yok.

1864 Çerkes Sürgünü’nün 161. yıl dönümü dolayısıyla Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi Fındık Mahallesi’nde düzenlenen anma programına katılan Başkan Görgel, ‘Bugün bu buluşmada olduğu gibi hüzünde de bir arada oluyoruz, yarın sevincimizde de inşallah bir arada buluşacağız. Bu topraklar hepimizin, bizim birbirimizden bir farkımız yok.

Çerkes Sürgünü’nün 161’inci yıl dönümünde anma etkinliği düzenlendi

1864 Çerkes Sürgünü’nün 161. yıl dönümü dolayısıyla Göksun’un Fındık Mahallesi’nde anma programı düzenlendi. Acı hatıralarla dolu bu kara gün, şehir protokolü ve vatandaşların katılımıyla hüzün ve saygı içinde yâd edildi.

Anma programına Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel’in yanı sıra Göksun Kaymakamı Ömer Faruk Duman, Göksun Belediye Başkanı Selim Cüce, Afşin Belediye Başkanı Koray Kıraç, MHP İl Başkanı Hüseyin Vahit Demiröz, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gazze ve farklı coğrafyalarda insanlık dramları devam ediyor

Programda konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, 21 Mayıs 1864’te yaşanan Çerkes Sürgünü’nün tarihin en büyük insanlık trajedilerinden biri olduğunu ifade etti. Görgel, “Bugün burada tarihin derin yaralarından biri olan 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgününü anmak üzere bir araya geldik. Bundan 161 yıl önce, bir halk yurdundan kopartıldı ve binlercesi Karadeniz’in soğuk sularında can verdi; sağ kalanlar ise anavatanından uzak hayata tutunmaya çalıştı. Ne yazık ki bizler bugün daha büyük bir zulüm ile insanlık dramına, Gazze başta olmak üzere farklı coğrafyalarda tanıklık ediyoruz. Masum sivillerin, çocukların, kadınların hedef alındığı, evlerin, hastanelerin ve camilerin yerle bir edildiği Gazze’de yaşananlar sadece bir savaş değil, insanlığın çöküşüdür” ifadelerini kullandı.

Acımızda ve sevincimizde bir aradayız

Tarihin yalnızca hatırlanmak için değil, ibret almak için de önemli olduğunu vurgulayan Başkan Görgel, geçmişte yaşanan zulümlere karşı duyarsız kalınmaması gerektiğine dikkat çekti.

Başkan Görgel, konuşmasının devamında Kahramanmaraş’ın toplumsal birlik ve beraberliğine de değindi. Görgel, “Değinmek istediğim bir diğer husus da şehrimizin kardeşlik iklimi. Bugün bu buluşmada olduğu gibi hüzünde de bir arada oluyoruz, yarın sevincimizde de inşallah bir arada buluşacağız. Bu topraklar hepimizin, bizim birbirimizden bir farkımız yok. Biz hep birlikte Kahramanmaraş’ız” dedi.

Sürgünde hayatını kaybeden vatandaşlar dualarla anıldı

Protokol konuşmalarının ardından anma etkinliği, Sürgün Anıtı ve Adatepe Göleti’ne karanfil bırakılmasıyla devam etti. Katılımcılar, Çerkes halkının yaşadığı acıyı ve tarihsel hafızayı canlı tutmak adına anıta saygı duruşunda bulunarak dua etti. Göksun’daki program, toplumsal hafızada önemli bir yere sahip olan Çerkes Sürgünü’nün unutulmaması ve benzeri acıların bir daha yaşanmaması adına güçlü bir mesaj verdi.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız