Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
31°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Gündem | Yasa dışı su ürünleri avcılığıyla mücadele devam ediyor

Yasa dışı su ürünleri avcılığıyla mücadele devam ediyor

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: ‘Yasa dışı avcılıkla mücadelemiz kararlılıkla sürerken denetimlerde ele geçirilen ve tüketiminde sakınca görülmeyen su ürünleri de sosyal yardım kurumlarına bağışlanıyor’

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: ‘Yasa dışı avcılıkla mücadelemiz kararlılıkla sürerken denetimlerde ele geçirilen ve tüketiminde sakınca görülmeyen su ürünleri de sosyal yardım kurumlarına bağışlanıyor’

Yasa dışı su ürünleri avcılığıyla mücadele devam ediyor

2020 yılı ocak ayından bugüne kadar 90 ton su ürünü sosyal yardım kuruluşları vasıtasıyla vatandaşlarımızın sofralarıyla buluşturuldu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yasa dışı avcılıkla mücadelelerinin kararlılıkla sürdüğünü belirterek denetimlerde ele geçirilen ve tüketiminde sakınca görülmeyen su ürünlerinin sosyal yardım kuruluşları vasıtasıyla vatandaşların sofrasıyla buluşturulduğunu bildirdi.

Deniz ve iç sularda bulunan su ürünlerinin korunup geliştirilmesi yoluyla ülke ekonomisine katkı sunulduğuna, gıda ihtiyacının karşılandığına ve biyoçeşitliliğin devamının sağlandığına dikkati çeken Yumaklı, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması amacıyla 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ile su ürünleri avcılığına ilişkin düzenleme ve denetim yapma yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığında olduğunu anımsattı.

Yumaklı, beslenmede önemli bir protein kaynağı olan su ürünleri stoklarını koruyarak en ekonomik şekilde yararlanmanın ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamanın ana hedeflerinden birisi olduğunu vurguladı. Buna istinaden su ürünleri faaliyetinde bulunacaklara uymaları zorunlu olan bazı yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirdiklerine işaret eden Bakan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:“Bu düzenlemeler 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında hazırlanan yönetmelik, tebliğler, genelgeler ve talimatlarla belirlenmektedir. Bu kapsamda boy, zaman, yer, bölge, tür, belge ve av araçları yönünden teknik düzenlemeler yapılmaktadır. Bakanlığımızca ve koruma kontrolle yetkili diğer kurumlarca, mevzuata aykırı hareket edenlere söz konusu Kanunun ilgili maddesi gereğince idari para cezaları ve yaptırımlar uygulanmaktadır. İdari yaptırımlardan bir tanesi de ilgili düzenlemelere aykırı avcılık faaliyetinde bulunarak istihsal edilen su ürünlerine el koymaktır."

Sofralarla buluşturuldu

El konulan su ürünlerinden tüketiminde sakınca bulunmayanların ilgili kanun gereğince sosyal yardım kuruluşlarına bağışlanabileceğinin altını çizen Yumaklı, bu kapsamda 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nda yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği 2020 yılının ocak ayından bugüne kadar 90 ton su ürününün sosyal yardımlaşma kurumlarına bağışlanarak vatandaşların sofralarıyla buluşturulduğunu kaydetti.

Çapraz denetim

Öte yandan, balıkçılık av sezonunun başladığı 1 Eylül'den itibaren yasa dışı avcılığa karşı denetimlerini sıklaştıran Tarım ve Orman Bakanlığı, rutin uygulamaya ek olarak ülke genelinde karaya çıkış noktaları, perakende satış yerleri, balık halleri, soğuk hava depoları, balıkçı gemileri ve yol güzergâhlarında 25-29 Eylül tarihlerinde toplam 9 bin 745 çapraz ve eş zamanlı denetimler gerçekleştirmişti. 2 bin personelin görev aldığı denetimlerde, toplam 20 bin 700 metre uzatma ağı ile 22,4 ton su ürününe el konulmuş su ürünleri mevzuatına aykırı faaliyet gösteren 110 kişi/iş yerine ise idari para cezası uygulanmıştı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız