Tarım ve Orman İl Müdürü Necdet Tuncer, anız yangınlarına karşı son yıllarda kentte yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti.
Bilinçlendirme çalışmalarının ilk ayağının hasat olduğunu dile getiren Tuncer, dipten hasat yapılmasıyla minimum miktarda anızın tarlada kalmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Tuncer, "Ayrıca anız yangınının doğaya, ekolojiye, canlı yaşamına, topraktaki mikroorganizmalara oluşturduğu zarardan dolayı çiftçimizi bilinçlendiriyoruz. Biçerdöver operatörleri de dahil yangına sebebiyet olacak tüm hususlarda bütün paydaşlarla toplantılar yapıyoruz. Bilinçlendirme amaçlı mesajlar atıyoruz. Çevredeki bir kısım billboardlarda ilanla bilgilendirme yapıyoruz. Bunun idari para cezası boyutu da var ama biz duyarlılık geliştirerek bu işi engelleme çalışıyoruz." diye konuştu.
Bilinçlendirme çalışmaları ve denetimlerle kentteki anız yangınlarının minimum düzeye indiğini kaydeden Tuncer, şunları söyledi: "2024 yılında ilimizde anız yangınları nedeniyle 500'den fazla ceza uygulandı, yaklaşık 27 milyon lira idari para cezası kesildi. Sahada yapmış olduğumuz yoğun çalışmalar sonrasında 2025 yılında bu, 20 cezaya düştü, yaklaşık 600 bin lira gibi bir idari para cezası uygulandı. 2026 yılında ise bugün geldiğimiz noktaya itibarıyla sadece 9 idari para cezası uygulamak durumunda kalmışız. Geçmişte yoğun anız yangınları dolayısıyla hava kirliliği söz konusuydu ama şükürler olsun ki bu yıl çok fazla anız yangını olmadı. Denetim ve çalışmalarımız neticesinde anız yangınlarında büyük bir düşüş yaşandı."
Tuncer, biçerdöver sahiplerinin de anız yangınlarına karşı büyük bir hassasiyet gösterdiğini anlatarak, kasıt olmaksızın meydana gelen anız yangınlarına karşı da yoğun çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.
Biçerdöver sahiplerinin de anız yangınlarına karşı büyük bir hassasiyet gösterdiğini kaydeden Tuncer, "Onlar da yanlarında su tankerleri bulundurmak zorundalar. Yangın tüpleriyle ilgili de sürekli kontrol gerçekleştirdik. Onlara yangın söndürme konusunda da gerekli eğitimler verildi. Geniş anlamda çok kapsamlı bir çevre duyarlılığı gerçekleştirdik. Bu işi bertaraf etmeye çalışıyoruz. Sonuçlar da çok tatminkar." diye konuştu.