Kahramanmaraş Haberleri
Kahramanmaraş
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Gazetecin | Gündem | Elektrik faturalarında yeni dönem 1 Şubat'ta başlıyor

Elektrik faturalarında yeni dönem 1 Şubat'ta başlıyor

1 Şubat 2025 tarihi itibarıyla Türkiye'deki elektrik faturalarında önemli bir düzenleme yürürlüğe girecek. Bu düzenleme, özellikle yüksek elektrik tüketimi yapan mesken abonelerini yakından ilgilendiriyor. Yeni uygulama ile sübvansiyonlu fiyatlar belirli bir sınırla sınırlı olacak, bu da faturaların artmasına neden olabilecek bir değişiklik.

1 Şubat 2025 tarihi itibarıyla Türkiye'deki elektrik faturalarında önemli bir düzenleme yürürlüğe girecek. Bu düzenleme, özellikle yüksek elektrik tüketimi yapan mesken abonelerini yakından ilgilendiriyor. Yeni uygulama ile sübvansiyonlu fiyatlar belirli bir sınırla sınırlı olacak, bu da faturaların artmasına neden olabilecek bir değişiklik.

Elektrik faturalarında yeni dönem 1 Şubat'ta başlıyor

Yeni düzenleme ile birlikte, elektrik tüketiminde sübvansiyonlu fiyat uygulaması yalnızca belirli bir sınırla sınırlı olacak.

Aylık 417 kilowattsaat (kWh) elektrik tüketimini aşan mesken aboneleri, sübvansiyonlu fiyatlardan yararlanamayacak. Bunun yerine, gerçek maliyetler üzerinden hesaplanan faturalar geçerli olacak.

Bu sınır, güncel tarifelere göre yaklaşık 1.050 TL'lik bir değeri işaret ediyor. Yani, düşük tüketim yapan abonelerin faturasında herhangi bir değişiklik olmayacak, ancak yüksek tüketim yapanlar için faturalar önemli oranda artabilir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın yaptığı açıklamalara göre, Türkiye'deki yaklaşık 40 milyon mesken abonesinin yalnızca yüzde 3'ü, yani yaklaşık 1,2 milyon abone, bu düzenlemeden doğrudan etkilenecek. Elektrik tüketimi yüksek cihazlar kullanan haneler bu gruba dahil.

Ortalama bir hane için elektrik faturası 414 TL civarında olurken, yüksek tüketim yapan hanelerin faturası 1.050 TL’yi geçebiliyor. Yeni düzenleme ile bu sınırı aşan aboneler sübvansiyonlardan yararlanamayacak, bu da faturaların önemli ölçüde artmasına yol açabilir.

Sektör kaynaklarına göre, 417 kWh’yi aşan tüketim yapan hanelerin faturalarında %96-97 oranında bir artış yaşanabilir. Örneğin, 1.000 TL olan bir faturanın, bu düzenleme ile birlikte 2.000 TL’ye kadar çıkması mümkün. Ancak, bu artış yalnızca belirlenen sınırın üzerindeki tüketim için geçerli olacak. Dolayısıyla, tüketicilerin elektrik kullanımını kontrol altında tutarak faturalarını daha düşük tutmak için önlemler almaları öneriliyor.

Yeni düzenleme, yalnızca yüksek elektrik tüketimi yapan abonelere yönelik olacak. Düşük tüketim yapan mesken aboneleri için herhangi bir değişiklik olmayacak. Bu aboneler, sübvansiyonlu fiyatlarla elektrik kullanmaya devam edebilecekler.

Yeni düzenleme ile birlikte yüksek elektrik tüketiminden kaynaklanacak faturaların nasıl yönetileceği, evde yapılacak küçük ama etkili değişikliklerle mümkün olabilir.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız